Daniël Ponsen

Is fan van geschiedenis en LEGO®, maar boven alles leerkracht.

Mijn naam is Daniël Ponsen, 40 jaar oud, werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs. Naast mijn werk als leerkracht ben ik voorzitter van het Sectorbestuur van de Algemene Onderwijsbond. 
​Bij LEGO® en onderwijs denkt men vaak aan de bouwsteentjes en alle leerzame factoren die daaraan gekoppeld zijn. Ik ook, ik ben er nota bene op afgestudeerd aan de PABO.

Met deze website laat ik zien dat geschiedenis en LEGO® heel goed met elkaar te combineren zijn! 

Hoe is de tijdlijn ontstaan?
Zo'n 10 jaar geleden kreeg ik mijn eerste LEGO® Collectible Minifigure. De Romeinse legionair. Als volwassen LEGO® fanaat (AFOL), geschiedenisgek en leerkracht ontstond al snel het idee om mijn passies te combineren en een les te geven rondom dit figuurtje en de kracht van het Romeinse legioen. Daarna begon ik met LEGO® zelf mijn favoriete historische figuren na te maken en probeerde ik de gelijkenis zo treffend mogelijk te krijgen. 

Als een historisch minifiguurtje af was, nam ik hem naar school en vertelde ik er een verhaal over in de klas.
Niet veel later had ik zoveel figuren gemaakt dat ik een tijdlijn begon te bouwen. De tijdlijn in de klas begon met ongeveer 30 minifguren en werd uitgebreid naar 50, 72 en nu wel 110! 

Omdat ik veel plezier haal uit het bouwen van websites kwam ik op het idee om een website te maken waar de leerlingen het verhaal nog eens rustig terug konden lezen. Dat idee resulteerde uiteindelijk in deze website. Een bijkomend voordeel van deze website is dat ik meer leerlingen en leerkrachten kan bereiken en hierdoor mijn liefde voor geschiedenis en LEGO® in het onderwijs kan verspreiden.

​Ik heb een aantal bewuste keuzes gemaakt aangaande de figuren die in deze tijdlijn zijn terug te vinden. Ten eerste de persoonlijke passie en interesse voor deze historische personen. Ten tweede zijn de meeste figuren niet terug te vinden in de geschiedeniscanon die wij in Nederland gebruiken. Terwijl er rondom deze figuren prachtige, spannende of ontroerende verhalen te vertellen zijn of  van een groot historisch belang zijn. Door de tijdlijn en deze website hoop ik leerlingen uit het Primair en Voortgezet onderwijs hiermee in contact te brengen.

Een Romeinse Legionair van LEGO® uit de Collectible Minifigures Series 6
Het figuur waaruit deze website is ontstaan.

Tijdens een geschiedenisles.

Bij mij thuis in de LEGO®-kamer.

Tijdens het compleet vernieuwen de site, komt het totaal uit op 100 figuren, veel van de nieuwe figuren zijn ideeën van leerlingen of zijn via de website binnengekomen. De teksten op de site zijn rijker, hebben meer inhoud en zijn zelfs ingesproken voor als het lezen soms wat lastig is. Bovendien zijn er 10 thema's gekomen Het Romeinse Legioen, De Zwarte Dood, Vrouwenemancipatie en meer! , De Zwarte Dood, Vrouwenemancipatie en meer! 

Het voornaamste doel van de tijdlijn (en deze website) blijft toch om leerlingen door middel van LEGO® te enthousiasmeren voor het prachtige vak wat geschiedenis heet. 

Heb je tips, tops, vragen of een foutje gezien? Dan vind ik het heel fijn als je contact met mij opneemt!