Steve Jobs

Oprichter van Apple en bedenker van de iPhone

Lees en luister mee!

Steve Jobs was medeoprichter van het bedrijf Apple. Hij werd in 1955 geboren in California en hij was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in technologie. Hij was vooral gefascineerd door computers en hij volgde op de middelbare school een cursus programmeren.

Nadat studeren geen succes bleek, ging hij werken bij Atari, een bedrijf dat videogames maakte. Hier ontmoette hij zijn vriend Steve Wozniak en in 1977 begonnen zij samen een bedrijf in de garage van de ouders van Wozniak. Ze experimenteerden met computers en hun eerste eigen computer noemden ze de Apple I. 

Hun eerste grote succes hadden ze eind jaren '70 met de Apple II computer. Een van de eerste computers die daadwerkelijk door mensen thuis gebruikt konden worden. De jaren daarna gaat het op en neer met het bedrijf en Jobs wordt zelfs ontslagen door de raad van bestuur van Apple. Toch raar, aangezien hij zelf de oprichter van het bedrijf was. Maar in 1997 werd het nieuwe bedrijf van Steve Jobs, genaamd Next, overgenomen door Apple. Tijdens deze overname werd hij gevraagd om terug te keren als directeur van Apple.

Steve Wozniak in 1983 (Alan Light, lente 1983)

Een jonge Jobs met een Macintosh computer (Bernard Gotfryd, januari 1984)

De iPod uit 2001 (Blake Patterson, 11 mei 2022)

In 2001 lanceert Apple iets compleet nieuws: de iPod. Een van de allereerste mp3-spelers. De iPod heeft de muziekindustrie geheel veranderd. Geen tientallen bandjes of cd's meenemen maar tienduizenden nummers op één apparaat. In die tijd werden computers en laptops van Apple ook steeds beter en zo werd Apple langzaam een van de grootste en meest waardevolle bedrijven ter wereld.

Steve Jobs stond bekend als een charmante en briljante zakenman, die zich bemoeide met elk detail van zijn producten. Af en toe kon hij ook ontzettend boos worden als een superklein detail niet was zoals hij in zijn hoofd had.

Het succes van Apple werd pas echt gigantisch toen Steve Jobs op 29 juni 2007 de iPhone introduceerde. Dit was de allereerste smartphone ooit en hij lijkt nog erg veel op de huidige smartphones. Dat je met een telefoon niet alleen kon bellen en sms’en, maar ook muziek kon luisteren, video’s kijken, internetten, foto’s maken, en dat het een volledig touchscreen had was revolutionair voor die tijd. Maar vergeet ook zeker de apps niet. Die bestonden daarvoor nog helemaal niet. De eerste iPhone heeft de wereld compleet veranderd en is misschien wel de belangrijkste uitvinding van deze eeuw.  Tegenwoordig is een wereld zonder smartphones, apps en mobiel internet ondenkbaar.

Niet veel later volgde ook de iPad, een van de allereerste tablets die in de winkels te vinden was.

Steve Jobs bij de lancering van de eerste iPad (Matt Buchanan, 27 januari 2010)

Gedurende deze periode was Steve Jobs ernstig ziek. In 2003 werd al alvleesklierkanker ontdekt en de uitvinder van de iPhone overleed op vijf oktober 2011.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Steve Jobs eigenlijk altijd dezelfde kledingstijl had? Namelijk een zwarte coltrui en een spijkerbroek. Hij droeg alleen maar spijkerbroeken van het merk Levi’s en had meer dan 100 spijkerbroeken in zijn kast.

Waar?

Het hoofdkantoor van Apple is in Cupertino, California, Verenigde Staten.

Meer weten? 

De  "Think Different" commercial van Apple is een van de meest bijzondere reclames ooit.