Haroen ar-Rashid

Kalief uit 1001 nacht.

Lees en luister mee!

Haroen ar-Rashid was een kalief, een soort koning, van het Arabische rijk tussen 786 en 809.

Hoewel Haroen ar-Rashid ervoor zorgde dat zijn rijk enorm machtig en uitgebreid werd door oorlogen, werd hij juist beroemd vanwege andere dingen.

Het enorme rijk van Haroen ar Rashid rond 788 (Ro4444, 7 juni 2014)

Deze Arabische koning stond er namelijk om bekend dat hij erg open stond voor andere mensen, culturen, ideeën en geloven. Hij liet regelmatig onbekenden naar zijn paleis komen zodat mensen uit verschillende landen elkaar ontmoetten en leerden van elkaar.

Ook was hij heel slim en rechtvaardig. Haroen hield van leren en ondersteunde de oprichting van bibliotheken en universiteiten, zodat anderen ook konden leren. De bekendste academie die hij oprichtte is misschien wel het “Huis der Wijsheid” in Bagdad. Hier schreef de beroemde wiskundige Al-Chwarizmi zijn boeken. Dankzij de regeerperiode van Haroen ar-Rashid ontstond “de Gouden Eeuw van de Islamitische wereld”. Lange tijd was de Islamitische wereld en Bagdad hét centrum van cultuur, wetenschap, kunst, medicijnen en handel. Dit gebied liep in die tijd op alle gebieden voor op Europa.

Wetenschappers in het "Huis der wijsheid" (Yahyá al-Wasiti, 1237

Om dit verhaal af te sluiten:

Je hebt vast wel eens gehoord van verhalen van Aladdin, Sinbad de Zeeman en Ali Baba en de veertig rovers. Deze komen allemaal uit “Duizend en een nacht”, verhalen en sprookjes uit het oude Midden-Oosten. Maar wist je dat Haroen ar-Rashid een van de belangrijkste hoofdrolspelers uit “Duizend en een nacht” is? In een van de verhalen, ging hij vaak onherkenbaar en stiekem praten met zijn onderdanen om erachter te komen of ze wel een goed leven hadden en wat er beter kon. Dit is waarschijnlijk echt gebeurd en dat maakte hem razend populair onder zijn volk!

Waar?

Het "Huis der Wijsheid" lag in het huidige Bagdad, Irak.

Meer weten?

Beluister hier een sprookje met Haroen ar-Rashid in de hoofdrol!