Yasuke

De mysterieuze Afrikaanse samoerai.

Lees en luister mee!

Er was eens een heel bijzondere samoerai, Yasuke.  Yasuke is zijn Japanse naam, maar hij werd geboren in Ethiopië of Sudan, dus sommigen denken dat zijn originele naam Yasufe was. Een veel gebruikte Afrikaanse naam. Op een moment in zijn leven is Yasuke gevangengenomen in Afrika en als slaaf verkocht. Rond 1579 arriveerde hij in Kyoto, Japan, maar hoe hij daar is gekomen of wat zijn route is geweest, dat weten we niet zeker.  

In Japan kwam hij al snel in dienst van een machtige leider genaamd Oda Nobunaga.

Nobunaga was onder de indruk van Yasuke. Hij was namelijk enorm groot, bijna 1 meter 90 lang, een reus in die tijd! Bovendien was hij gigantisch sterk.

Alleen was dat niet het enige. Door zijn donkere huidskleur maakte hij veel indruk op de Japanners en dat zorgde voor veel gesprekstof. Daarom besloot de leider Nobunaga hem als zijn persoonlijke lijfwacht te gebruiken. Yasuke werd al snel een vertrouweling van Nobunaga en nam deel aan vele gevechten.

Oda Nobunaga (1583)

Afbeelding van een donkere sumoworstelaar uit 1603. Men denkt dat dit Yasuke is. 

Uiteindelijk werd Yasuke officieel een samoerai. Nog nooit was er een samoerai geweest die in Afrika is geboren. Daarbij mocht hij ook nog eens twee zwaarden uitzoeken, een bijzondere eer voor een slaaf, want officieel was hij dit nog steeds.

Samoerai harnas uit de 16e/17e eeuw (Tokyo National Museum, 10 juli 2020)

Een hedendaagse afbeelding van Yasuke (Anthony Azekwoh, 2020)

In juni 1582 werd Nobunaga verraden door vijanden en was genoodzaakt zelfmoord te plegen. Het verhaal gaat dat Yasuke heeft geholpen door hem te onthoofden en het hoofd bij zijn zoon te bezorgen. Zo werd de eer van de familie in stand gehouden. Niet veel later werd Yasuke gevangengenomen. Hij werd niet vermoord, want zijn vijanden zagen hem niet als een Japanse samoerai, maar als slaaf en dus werd zijn leven gespaard. Daarna is er nooit meer iets vernomen van Yasuke.

Hoewel zijn rol in de geschiedenis van Japan misschien klein is, is het verhaal van Yasuke een prachtig voorbeeld van iemand die zich opgewerkt heeft tot de elite van een compleet andere samenleving. Het laat zien hoe culturen kunnen samenkomen en dat mensen van elkaar kunnen leren, zelfs in de meest onwaarschijnlijke omstandigheden. Yasuke is de enige Afrikaan ooit die tot samoerai is benoemd.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Yasuke, door zijn donkere huidskleur en enorme lichaam, in die tijd werd gezien als een demoon of geest. Veel Japanners hadden namelijk nog nooit een Afrikaanse man gezien.

Waar?

Yasuke werd gevangen genomen in Afrika en kwam als slaaf terecht in Japan

Meer weten?

Wist je dat Den Haag ook een heuse samoerai heeft?