Jeanne d'Arc

Franse ridder en heldin van de Honderdjarige Oorlog. 

Lees en luister mee!

Jeanne d'Arc was een vrouw uit Frankrijk en werd geboren rond het jaar 1412. Midden in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Ze wordt gezien als een heldin vanwege haar bijdrage aan deze strijd. Haar verhaal is een belangrijk deel van de Franse geschiedenis.

Jeanne groeide op in een klein dorpje genaamd Domrémy. Van jongs af aan kreeg ze visioenen van heiligen die haar opdroegen Frankrijk te helpen in de oorlog tegen Engeland. Toen ze 17 was, ging ze naar de koning van Frankrijk, Charles VII, om haar hulp aan te bieden. De Franse koning aarzelde, omdat hij bang was dat Jeanne een heks was. Toch gaf hij toestemming aan Jeanne om zich aan te sluiten bij het Franse leger. 

Sommige historici zeggen dat Jeanne een soort vaandeldraagster was om de Franse soldaten te aan te moedigen. Andere zeggen dat zij ook echt meevocht met het Franse leger. Al die tijd kleedde zij zich als man, compleet met bijbehorend harnas. Met een leger van slechts enkele duizenden mannen, wist Jeanne Orléans te bevrijden van een Engelse belegering. Dit was een belangrijke overwinning voor het Franse leger en leidde tot meer overwinningen, waaronder de bevrijding van Reims.

Eerste tekening van Jeanne d'Arc (Clément de Fauquembergue, 1429)

Jeanne d'Arc tijdens de belegering van Orléans. (Jules Eugène Lenepveu, 1886 - 1890)

Joan of Arc bevrijdt Orléans (Jean-Jacques Scherrer, 1887)

Helaas was Jeanne's succes van korte duur. In 1430 werd ze gevangengenomen en uitgeleverd aan de Engelsen. Ze werd, na een lange rechtszaak, beschuldigd van hekserij en ketterij. Als zij aan de kerk zou bekennen dat ze een ketter was en zou beloven dat zij weer vrouwenkleding ging dragen, werd ze tot levenslang veroordeeld. Deed ze dat niet, dan kreeg ze de doodstraf. Jeanne bekende en beloofde weer vrouwenkleding te dragen. 

Het oordeel van Jeanne d'Arc (Anthony Serres, 1867)

Maar niet veel later, terug in de gevangenis, deed ze weer mannenkleren aan, bovendien zei ze nog steeds stemmen te horen en dat ze liever dood wilde dan levenslang vastgeketend te zijn.
Daarom werd ze op 30 mei 1431, midden op een plein in Rouen, levend verbrand op de brandstapel. Ze was 19 jaar.

Hoewel Jeanne op jonge leeftijd stierf, wordt ze nog steeds geëerd als heldin in Frankrijk. Er zijn veel monumenten en gedenktekens, zoals het Jeanne d'Arc-plein in Parijs. Ook worden elk jaar vele festivals gehouden ter ere van haar. Haar moed en vastberadenheid blijven een inspiratie voor velen.
In 1920 werd ze zelfs heilig verklaard door de Rooms-Katholieke Kerk.

Jeanne d'Arc op de brandstapel (Hermann Stilke, 1843)

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat tussen 1434 en 1440 de broers van Jeanne, een vrouw lieten doen alsof ze Jeanne d'Arc was? Ze beweerden dat ze de brandstapel had overleefd. Samen slaagden ze erin veel geld te verdienen op kermissen in heel Frankrijk!

Waar?

Jeanne d'Arc kreeg de doodstraf in Rouen, Frankrijk.

Meer weten?

Heksenvervolging in de 15e eeuw gebeurde ontzettend veel. Leer er meer over door docent Tim Jacobs.

Johan van de Brink (Outliers) is trotse ambassadeur van Jeanne d'Arc.
Ook ambassadeur worden? Klik hier!