Marco van Basten

Winnaar van het Europees Kampioenschap 1988

Lees en luister mee!

Landskampioen, Europa Cup I, Europa Cup II, Supercup, drie keer Europees voetballer van het jaar, twee keer wereldvoetballer van het jaar en winnaar van het Europees Kampioenschap. Een kleine greep uit de erelijst van Marco van Basten, een van de beste Nederlandse voetballers ooit.

Hij werd geboren op 31 oktober 1964 in Utrecht, Nederland. Van Basten begon zijn carrière als voetballer bij de lokale amateurclub EDO in zijn geboortestad. Hij werd al snel opgemerkt door scouts van Ajax, de Amsterdamse voetbalclub die bekend staat om zijn jeugdopleiding en de ontwikkeling van jonge talenten.

Op 16-jarige leeftijd tekende Van Basten zijn eerste professionele contract bij Ajax en begon zijn reis naar voetbalroem.

In het seizoen 1982-1983 maakte Van Basten zijn debuut in het eerste elftal van Ajax en scoorde hij meteen een doelpunt. Hij kreeg al snel een basisplaats en won met Ajax in 1985 de Europacup I, de hoogste prijs in het Europese clubvoetbal. Van Basten scoorde in de finale tegen Juventus het winnende doelpunt en werd uitgeroepen tot de beste speler van het toernooi.

Van Basten met de KNVB beker (Rob Bogaerts / Anefo, 6 juni 1987)

Marco zou zich in 1988 onsterfelijk maken in Nederland door het winnen van het Europees Kampioenschap. Het Nederlands Elftal had in die tijd een geweldig team met topvoetballers zoals Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Ronald Koeman. Marco van Basten maakte in de halve finale tegen West-Duitsland het winnende doelpunt en hij scoorde het laatste doelpunt in de finale tegen de Sovjet-Unie. Zo werd Nederland op 25 juni 1988 voor het eerst, en tot nu toe  enige keer, Europees kampioen. Marco van Basten werd topscoorder van het toernooi met 5 doelpunten.

In het seizoen 1989-1990 bereikte hij misschien wel het hoogtepunt van zijn carrière. Van Basten had inmiddels de overstap gemaakt naar de Italiaanse club AC Milaan. Daar won hij niet alleen de Serie A en de Italiaanse beker, maar ook de Europa Cup I. In de finale tegen het Portugese Benfica scoorde Van Basten een legendarisch doelpunt, waarbij hij met een omhaal de bal in het doel schoot. Het was een doelpunt dat de geschiedenisboeken in ging en nog steeds een van de mooiste doelpunten allertijden is.

Na dat seizoen begonnen de lichamelijke problemen van Marco toe te nemen. Hij had al langer last van zijn enkels en knieën, maar de blessures werden steeds ernstiger. Na het seizoen 1992-1993 besloot Van Basten daarom, op slechts 28-jarige leeftijd, te stoppen met professioneel voetbal.

Van Basten bij AC Milan

Bondscoach van Basten (Jacoplane, 5 juni 2008)

In 2003 keerde hij terug in het voetbal als hoofdtrainer. Eerst als trainer van Jong Ajax, vervolgens als bondscoach van het Nederlands Elftal en hoofdtrainer van Ajax, Heerenveen en AZ. Tegenwoordig is hij analist bij voetbalprogramma’s.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Marco van Basten, door zijn tijd bij AC Milaan, nu vloeiend Italiaans spreekt? Hij was zelfs jarenlang te zien op de Italiaanse televisie als analist. Marco van Basten heeft daar ook een legendarische status.

Waar?

De EK-finale van 1988 werd gehouden in München, Duitsland.

Meer weten? 

Bekijk deze top 10 van de mooiste goals van Marco van Basten.