Richard Leeuwenhart

Engelse koning die vocht als een leeuw!

Lees en luister mee!

Koning Richard 1 van Engeland, beter bekend als Richard Leeuwenhart, was een beroemde Engelse koning en graaf van Normandië tussen 1189 en 1199. Hij komt ook voor in de verhalen van Robin Hood, maar is bekender omdat hij een belangrijke leider was van de Derde Kruistocht.

Een kruistocht was een oorlog uitgevoerd door Christenen in de Middeleeuwen. Christenen wilden Jeruzalem en andere heilige plaatsen heroveren van Islamitische leiders. Zo’n kruistocht duurde vaak jarenlang, kostte ontzettend veel geld, maar was meestal niet erg succesvol.
Richard kreeg zijn bijnaam "Leeuwenhart" omdat hij vocht als een echte leeuw. Hij stond altijd voorin bij zijn manschappen en vocht met veel moed. Zo ook op 7 september 1191, tijdens de Slag bij Arsoef, een plaats in Israël. De kruisvaarders, onder leiding van Richard, vochten tegen het grote leger van de Islamitische leider Saladin.  

Richard Leeuwenhart met zijn leger op Kruistocht (Glyn Warren Philpot, 19e eeuw)

Koning Richard Leeuwenhart (Merry-Joseph Blondel, 1841)

Hoewel het leger van Saladin groter was, waren de kruisvaarders zwaar bewapend en gepantserd. Dankzij hun betere uitrusting, konden ze de veldslag winnen.

De slag bij Arsoef 
(Gustave Doré, 19e eeuw)

De slag bij Arsoef 
(Eloi Firmin Feron, 19e eeuw)

Maar Jeruzalem veroveren, dat lukte niet. Bovendien hoorde Richard dat zijn broer Prins John en de Franse koning Filip zijn troon wilde afpakken. Halsoverkop nam Richard zijn leger mee terug naar Frankrijk om zijn troon te beschermen.
Tijdens de lange terugreis, werd hij ook nog eens ontvoerd door de koning van Oostenrijk. Bijna een jaar lang zat hij vast en werd pas vrijgelaten nadat er enorm veel losgeld was betaald. Zelfs zoveel, dat Engeland bijna in een keer een arm land werd. Toen hij eindelijk in Frankrijk aankwam, trok hij ten strijde tegen koning Filip van Frankrijk. In Limousin werd hij geraakt door een pijl met weerhaken en niet veel later stierf hij aan zijn verwondingen.

Ruïne van kasteel Dürnstein in Oostenrijk waar Richard gevangen zat (Airin, 26 juli 2006)

Richard Leeuwenhart beleefde dus enorm veel avonturen en reisde de hele wereld over. Zelfs zoveel, dat van de tien jaar dat hij koning van Engeland was, maar 10 maanden echt in Engeland heeft gewoond.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Richard Leeuwenhart heel erg van kunst en cultuur hield? Hij speelde zelf vaak mee in toneelstukken. Bovendien schreef hij veel gedichten, vooral in het Latijn en Frans, want Richard Leeuwenhart sprak zelf geen Engels!

Waar?

Arsoef ligt in het huidige Israël, vlakbij Tel Aviv.

Meer weten?

Waarom gingen de Christenen eigenlijk op Kruistocht?