Jack the Ripper

Enge en mysterieuze seriemoordenaar uit de 19e eeuw. 

Lees én luister mee! 

Halverwege het jaar 1888 werd London opgeschrikt door een serie moorden in de wijk Whitechapel. Vijf vrouwen, die in de prostitutie werkten, werden op vreselijke wijze met een mes om het leven gebracht. Deze moorden gebeurden binnen drie maanden en vonden allemaal op loopafstand van elkaar plaats.

Krantenkop van de eerste moord. (Penny Illustrated Paper, 1888)

Maar wie is de moordenaar? Hij staat bekend als Jack the Ripper. Zijn naam kwam voor het eerst naar boven in een brief. Daarin bekende iemand verantwoordelijk te zijn voor de moorden en die werd ondertekend met “Jack the Ripper”. Helaas weten we nu vrijwel zeker dat dit een verzinsel is van een lokale krant. Zo probeerde de krant het verhaal nog spectaculairder te maken. Toch is dit de naam die de moordenaar heeft gekregen.

Een andere brief, “de brief uit de hel” zoals die wordt genoemd, was waarschijnlijk wel van de echte moordenaar. In deze brief beschreef iemand een paar details die alleen de moordenaar kon weten en er werd een nier van een slachtoffer meegezonden.

Na 1888 vonden er nog vijf moorden plaats in dezelfde wijk en op dezelfde manier. De laatste moord was op 13 februari 1891 op Frances Coles. Daarna is er nooit meer iets van Jack the Ripper vernomen...

De eerste maar verzonnen brief uit september 1888.

"De brief uit de hel" uit oktober 1888

Wie is de dader? (Puck Magazine, Tom Merry, 21 September 1889)

Deze enge seriemoordenaar is nooit gepakt en het blijft een van de grootste moordmysteries die we kennen. Honderden theorieën zijn er over geschreven, maar geen enkele theorie weet met 100 procent zekerheid de moordenaar aan te wijzen. Deze verhalen lopen enorm uiteen en het ene verhaal is nog gekker dan de andere. Een theorie is dat Randolph Churchill, de vader van de latere Britse premier Winston Churchill, wel eens de dader zou zijn. Een andere theorie is dat een Nederlandse zeeman, Hendrik de Jong de moordenaar is.

Zelfs Arthur Conan Doyle, de schrijver van Sherlock Holmes, had een eigen theorie. Hij dacht dat de mysterieuze moordenaar wel eens een vrouw zou kunnen zijn. Een vrouw die werkte als kraamhulp of verloskundige zou namelijk niet opvallen met bebloede kleding. Hoewel deze gedachte serieus wordt genomen, is dit ook nooit bewezen.

Tot op de dag van vandaag wordt er nog onderzoek gedaan om de dader te vinden, maar waarschijnlijk zal het nooit gebeuren. De moorden van Jack the Ripper blijven tot op heden een van de meest beruchte en mysterieuze misdaden in de geschiedenis. Het is een inspiratie voor veel spannende boeken, films en series.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat het verzinnen van de bijnaam “Jack the Ripper” heeft geleid tot een verandering in de Britse kranten? Vanaf dat moment krijgen namelijk veel onbekende criminelen een bijnaam in de krant.

Waar?

De moorden vonden plaats in de Londense wijk Whitechapel.

Meer weten? 

Wil je weten hoe Londen eruit zag in deze tijd? Bekijk het filmpje!