Marco Polo

Italiaanse ontdekkingsreiziger in dienst van de Chinese keizer.

Lees en luister mee!

Er was eens een jonge man genaamd Marco Polo, geboren in 1254 Venetië. Het verhaal van Marco Polo begint bij zijn vader en zijn oom. Door de kruistochten en oorlogen tussen de Christenen en de Islamitische wereld, was er in die tijd weinig bekend over Azië. Toch was er een handelsroute genaamd de Zijderoute. De vader en oom van Marco hebben al eerder deze route helemaal afgelegd naar China.

Daar ontmoetten zij de keizer van China. Hij heette Koeblai Khan en was een kleinzoon van Dzjengis KhanDe keizer was enorm onder de indruk van de lange reis van de Polo’s en hun verhalen over Europa. Hij stuurde ze terug naar Venetië om ambassadeurs te worden van de keizer en zo te zorgen voor meer handel tussen Azië en Europa. In het jaar 1271 mocht de zeventienjarige Marco Polo met zijn vader en oom mee op reis naar China. Toen zij vier jaar later in 1275 aankwamen, was de Chinese keizer al snel een groot fan van de jonge Marco en nam hem in dienst als adviseur. Vierentwintig jaar lang werkte Marco Polo voor de keizer en reisde heel Azië rond. Hij bezocht onder andere de stad Hangzhou, dat was in die tijd de grootste stad ter wereld met wel 300.000 inwoners. Hij reisde naar Tibet en sprak daar met Tibetaanse monniken. Op een van zijn reizen ging hij zelfs via Vietnam en Sri-Lanka naar India.

Marco Polo en zijn karavaan (Catalaanse Wereldatlas, 1375)

Routes van Marco Polo (SY, 28 januari 2018)

 Al snel stond hij bekend als een fantastische verhalenverteller, die enorm zijn best deed om veel te leren van onbekende gebieden, mensen en hun cultuur. Een echte ontdekkingsreiziger dus! Na bijna 24 jaar van reizen en de Chinese keizer dienen, keerden Marco Polo terug naar Venetië in 1295. Toen hij thuis was, herkende zijn familie hem nauwelijks. 
Drie jaar later werd Marco tijdens een oorlog met Genua gevangengenomen. Tijdens zijn gevangenschap ontmoette hij de schrijver Ramusio. Deze schrijver schreef over de avonturen van Koning Arthur, maar was zo onder de indruk van de verhalen en avonturen van Marco Polo dat ze samen besloten een boek te schrijven. 

Het boek heet "Il Milione" en beschrijft alles wat hij had gezien en geleerd tijdens zijn reizen door Azië.
Marco Polo's beschrijvingen van de Chinese cultuur waren enorm gedetailleerd. Hij beschreef de prachtige Chinese paleizen, tempels, en tuinen die hij had gezien. Ook schreef hij over onbekende dieren, prachtige landschappen en nieuwe technologieën. Velen dachten dat Marco zijn verhalen had verzonnen, maar ze bleken waar te zijn! Hierdoor werd zijn boek honderden jaren lang dé belangrijkste informatiebron over Azië en China.

Afbeelding uit "Il Milione" (8 Januari 1324)

Marco Polo met in zijn hand "Il Milione".  Gemaakt door (Salviati, 1867)

Marco Polo's reis is een van de meest indrukwekkende en belangrijkste ontdekkingsreizen uit de middeleeuwen. Tot op de dag van vandaag wordt zijn boek nog steeds veel gelezen. Het boek biedt een prachtige kijk op de middeleeuwse wereld.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Christoffel Columbus een groot fan was van Marco Polo? Hij gebruikte zelfs een vertaalde versie van Il Milione gebruikte om de Portugese koning ervan te overtuigen om zijn reis te maken.

Waar?

Marco Polo verbleef lange tijd in China, waaronder in Hangzhou.

Meer weten?

Bekijk dit filmpje van Welkom in de Geschiedenis.