Al Capone

Beruchte maffiabaas uit het Chicago van de jaren 30. 

Lees en luister mee!

Al Capone is een Amerikaanse gangster met een Italiaanse achtergrond. Hij werd geboren in Brooklyn in New York, waar hij als tiener al lid was van criminele bendes. Tijdens een ruzie om zijn zus te beschermen werd hij in zijn gezicht gestoken met een mes en hield daar een litteken aan over. Hierdoor kreeg hij de bijnaam "Scarface".

Later verhuisde hij naar Chicago en werd daar een van de machtigste maffiabazen uit de Amerikaanse geschiedenis. Dit deed hij in de jaren 20, tijdens de Amerikaanse drooglegging. Tijdens de drooglegging was alcohol illegaal in Amerika. Dit was een poging van de regering om alcoholisme tegen te gaan. Al Capone verdiende daar juist zijn geld mee, namelijk de verkoop van illegale alcohol. Bovendien verdiende hij veel geld met zijn illegale casino’s. Hierdoor had hij de leiding over een gigantische criminele organisatie bestaande uit vele gangsters die verantwoordelijk waren voor meerdere moorden.

 

Op Valentijnsdag 1929 werden bijvoorbeeld in een garagebedrijf 7 mannen in koelen bloede door machinegeweren vermoord. Het garagebedrijf was een dekmantel voor andere gangsters die alcohol verkochten en dus een concurrent waren van Al Capone. Deze vreselijke moorden gingen de geschiedenis in als het "Valentijnsdagbloedbad". Hoewel het zeker was dat Al Capone de opdracht had gegeven voor deze moorden, kon de Amerikaanse politie dat nooit bewijzen. Al Capone was een meester in het uit handen blijven van de politie en hij werd zelf nooit ergens op betrapt.

Politiefoto van Al Capone (Miami Police Department, 1930)

Frank Wilson (Harris & Ewing, 1940)

Al Capone's strafblad bij de FBI (FBI/United States Bureau of Prisons,1932)

Uiteindelijk had de Amerikaanse regering er genoeg van en er werden speciale teams opgericht om Al Capone te kunnen arresteren. Een van deze teams onder leiding van Frank Wilson lukte het om Al Capone op te pakken voor belastingfraude. Capone probeerde tijdens de rechtszaak nog om de jury om te kopen, maar dat mislukte. De bekendste Amerikaanse gangster ooit werd in 1931 tot een lange gevangenisstraf veroordeeld.

In 1939 kwam hij vrij, deels omdat zijn gezondheid hard achteruit ging. De laatste zeven jaar van zijn leven was Al Capone een gebroken man en overleed in 1947 in Florida.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Al Capone in zijn tijd de “moderne Robin Hood” werd genoemd? Een groot deel van Chicago leefde in armoede en de gangster doneerde veel aan goede doelen. Zo bleef hij populair bij de inwoners van Chicago en wilde niemand hem verraden.

Waar?

Chicago ligt in de staat Illinois, Verenigde Staten.

Meer weten? 

Hier zie je prachtige (ingekleurde) beelden van Chicago in de jaren 30.