Rembrandt van Rijn

De beroemdste schilder van de Gouden Eeuw.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn is misschien wel de beroemdste Nederlandse schilder ooit.

Rembrandt werd op 15 juli 1606 geboren in Leiden, in een gezin van 10 kinderen. Als veertienjarige werd hij door zijn ouders ingeschreven aan de Universiteit van Leiden, maar na twee jaar stopte hij met zijn studie. Rembrandt wilde heel graag schilder worden en ging bij zowel Leidse als Amsterdamse schilders in de leer. Een van zijn eerste bekende schilderijen is “De Brillenverkoper”. Rembrandt schilderde deze toen hij 18 was. Een jaar later, in 1625, begon hij zijn eigen atelier in Leiden.

 

De brillenverkoper (1624)

De steniging van de Heilige Stefanus (1625)

Rembrandt werd door anderen al snel gezien als een getalenteerde en uitstekend schilder. Door in opdracht schilderijen te maken, kon hij een goede boterham verdienen. Daar komt bij dat Rembrandt in 1634 trouwde met Saskia Uylenburgh, een vrouw uit een rijke familie, waardoor ze samen een goed leven hadden.

Tijdens zijn huwelijk met Saskia, schilderde Rembrandt steeds minder portretten en concentreerde zich op het maken van grote historische schilderijen. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk “De Nachtwacht”. Dit schilderij wordt beschouwd als een van de beste meesterwerken ter wereld. Het is een symbool van Nederlandse trots en cultureel erfgoed.  Dit schilderij was in 1642 af en het laat een groep burgers zien die dienstdoet als nachtwacht. Ze zijn gekleed in uniform en gewapend om de stad te beschermen. Rembrandt creëerde een dramatische sfeer door veel gebruik te maken van licht en schaduw. 

De Nachtwacht (1642)

Kapitein Frans Bannink Cocq

De belangrijkste figuur in het schilderij is Kapitein Frans Banninck Cocq, die in het midden van het schilderij staat. Hij gaf de opdracht, maar iedereen die op het schilderij stond betaalde mee. Gemiddeld was dat 100 gulden per persoon, maar hoe minder je betaalde, hoe slechter je te zien was. Betaalde je meer, zoals de kapitein, was je beter zichtbaar.
Rembrandt staat overigens ook op het schilderij. Achter de vaandeldrager zie je een man met een hoed, dat is Rembrandt! Hij “verstopte” zichzelf wel vaker in schilderijen.

Een maand voordat de Nachtwacht af was, stierf zijn vrouw en daarna ging het slechter met Rembrandt. Bijna tien jaar lang schilderde hij nauwelijks, maar maakte vooral tekeningen en schetsen. Daar verdiende hij veel minder mee en ondertussen gaf hij nog wel veel geld uit. Zo raakte Rembrandt diep in de schulden. Hij ging failliet, werd zijn huis uitgezet en was genoodzaakt veel van zijn werk en spullen te verkopen aan schuldeisers.

In zijn laatste jaren schilderde hij nog een aantal opdrachten wat tot op de dag van vandaag bekende schilderijen zijn. Voorbeelden zijn het “Portret van Jan Six” en “de Staalmeesters”.

Rembrandt van Rijn stierf in 1669 op 63-jarige leeftijd in armoede.

Een aantal van Rembrandt's beroemdste werken op een rij:

De Staalmeesters (1662)

De Anatomische Les van Dr Nicolaes Tulp (1662)

Het Joodse Bruidje tussen (1662-1666)

Portret van Jan Six (1654)

Zelfportret (1629)

Zelfportret met twee cirkels (1665-1669)

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat de Nachtwacht vroeger een stuk groter was? Er is een aantal keer een stuk afgesneden om het doek in een bepaalde ruimte te laten passen. Nu is dat bijna niet meer voor te stellen, maar in die tijd was dat heel normaal. Gelukkig doet het niets af aan de waarde, “De Nachtwacht” is nu namelijk 500 miljoen euro waard!

Waar?

Rembrandt werd geboren in Leiden, Nederland

Meer weten? 

Wat is nou een typisch Rembrandt schilderij? Bekijk deze video!