William Shakespeare

De wereldberoemde Britse schrijver. 

“To be or not to be, that’s the question”. De bekendste zin van schrijver en dichter William Shakespeare uit het toneelstuk Hamlet. Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht.

Het geboortehuis van Shakespeare in Stratford-upon-Avon, Engeland.  (John, 24 oktober 2007)

William Shakespeare werd geboren in 1564, in Stratford-upon-Avon, Engeland. Hoewel er weinig bekend is over het privéleven van Shakespeare, weten we wel dat hij als kind op een Latijnse school zat. Daar kwam hij veel in aanraking met verhalen uit de Griekse en Romeinse tijd en daardoor kreeg hij waarschijnlijk het idee om zelf ook verhalen te schrijven. Shakespeare trouwde en kreeg drie kinderen maar liet zijn gezin achter in Stratford. Hij verhuisde namelijk in 1588 naar London om carrière te maken als acteur en schrijver. Het duurde ongeveer vier jaar voordat hij doorbrak.

Bijna nooit verzon Shakespeare een verhaal of toneelstuk helemaal, maar baseerde zijn verhalen vooral op echte mensen. Shakespeare was ook in zijn tijd razend populair. Dat kwam omdat hij zijn toneelstukken in het Engels schreef en nauwelijks Latijn gebruikte. Zo kon niet alleen de adel genieten van zijn werk, maar ook het gewone volk. Bovendien kon Shakespeare heel goed de emoties van mensen overbrengen en beeldend schrijven. Daardoor werden zijn karakters herkenbaar voor iedereen. 
Shakespeare schreef voornamelijk toneelstukken die in te delen zijn in vier genres: tragedies, komedies, historische stukken en romantische stukken. Veel van deze verhalen gaan over mensen die op deze website ook zijn terug te vinden. Hierbij moet je denken aan Julius Caesar, Cleopatra, Henry VIII, maar ook Henry V.

Shakespeare aan zijn schrijftafel (Onbekend, 19e eeuw)

Een van de eerste gedrukte versies van Henry V door Shakespeare

Op 14 augustus 1600 wordt namelijk het historische stuk van: "The life of Henry V" opgenomen in het register van boekhandelaar Thomas Pavier. Het beschrijft de periode van Henry V gedurende de Honderdjarige Oorlog en met name rondom de “Slag bij Agincourt”. Dit historische toneelstuk van Shakespeare droeg enorm bij aan de gigantische populariteit van deze Engelse koning die al 100 jaar dood was.

Portret van Shakespeare (John Taylor, 1610)

Shakespeare ging rond 1613 al met pensioen. Hij was ontzettend rijk en dat kwam niet alleen door zijn schrijfkunsten. Shakespeare was namelijk ook een uitstekend zakenman. William Shakespeare overleed in 1616 op 52-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Stratford en zijn verhalen zijn tot op de dag van vandaag wereldberoemd. Er worden bijvoorbeeld veel series en films gemaakt op basis van de toneelstukken van Shakespeare.  Maar zijn grootste invloed is vooral op de Engelse taal geweest. Zijn werk veranderde deze taal compleet en zonder Shakespeare was het Engels nu waarschijnlijk heel anders geweest.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Shakespeare in zijn eigen theater “The Globe Theatre” veel gebruik maakte van special effects zoals vuur en rook? Op 29 juni 1613 gebruikte hij zelfs kanonnen, zonder kogels, bij een voorstelling van het stuk “Henry VII”. Iedereen was zo onder de indruk van het gebruik van de kanonnen dat niemand doorhad dat de hitte van de rook ervoor zorgde dat het dak vlamvatte. Binnen een mum van tijd stond het grote houten theater compleet in brand. Iedereen kon op tijd vluchten, maar het theater brandde tot de grond af.

"The Globe Theatre" gaat in vlammen op.

Waar?

Shakespeare is geboren in Stratford-upon-Avon, Engeland.

Meer weten? 

Bekijk deze animatie over Romeo en Julia