Roger Federer

Legendarische tennisser uit Zwitserland

Lees en luister mee!

Roger Federer is een Zwitserse tennisser die wordt gezien als een van de beste spelers aller tijden. Hij werd geboren op 8 augustus 1981 in Basel, Zwitserland, en groeide op in een sportieve familie. Zijn vader was een sportfanaat en zijn moeder tennislerares.

Al op jonge leeftijd was te zien dat Roger een enorm talent had voor de sport. Op 14-jarige leeftijd verhuisde hij daarom naar een speciale tennisacademie om zich te richten op een toekomstige professionele carrière. Slechts twee jaar later maakte hij al zijn debuut in het professionele tennis en vanaf toen ging het razendsnel.

In 2003 won Federer zijn eerste Grand Slam. Een Grandslamtoernooi wordt vier keer per jaar gespeeld en het zijn de belangrijkste wedstrijden van het tennisseizoen.

  • Het toernooi in Londen heet Wimbledon en wordt op gras gespeeld.
  • In Parijs heet het Roland Garros en wordt er op gravel gespeeld.
  • In Melbourne heet het de Australian Open en is buiten op hardcourt
  • En in New York wordt de U.S. Open gespeeld en dat is binnen op hardcourt.

Gras was de favoriete ondergrond van Federer en daarom was Wimbledon ook zijn favoriete toernooi. In de finale van 2003 nam Federer het op tegen de Australiër Mark Philippoussis. Hij wint deze wedstrijd en won daarmee zijn eerste Grand Slam.  

Roger Federer met zijn iconische backhand (Mike McCune, 14 maart 2012)

Federer stond bekend om zijn elegante en veelzijdige speelstijl, waarbij hij zowel aanvallende als verdedigende slagen combineert. Hij was een van de meest populaire en gerespecteerde tennisspelers ter wereld. Ook omdat hij vaak ontzettend sportief en hoffelijk omging met zijn tegenstanders en de scheidsrechters.

Tijdens zijn gehele carrière heeft Federer meer dan 100 toernooien gewonnen, waarvan 20 Grand Slam titels. Met 8 titels op Wimbledon is hij hier zelfs recordhouder. Hij werd in 2003 voor het eerst de nummer één van de wereldranglijst en zou die positie in totaal 310 weken behouden, een record dat tot op de dag van vandaag staat. Federer heeft nog tientallen andere records in handen en bovendien heeft hij ook nog een aantal Olympische medailles.

In 2022 stopte Federer en hij houdt zich nu vooral bezig met vele goede doelen, zoals zijn eigen “Roger Federer Foundation”. Met deze stichting richt hij zich op onderwijsprojecten voor kansarme kinderen over de hele wereld.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Federer 1526 wedstrijden heeft gespeeld op professioneel niveau?  Daarvan won hij er 1251 en heeft nog nooit opgegeven door blessure, ziekte of andere omstandigheden. 

Waar?

Federer werd geboren in Basel, Zwitserland.

Meer weten? 

Bekijk hier de mooiste punten uit Roger Federer's carrière.