Muhammad Ali

Sportman van de twintigste eeuw

Lees en luister mee!

Muhammad Ali wordt gezien als een van de grootste sporthelden ooit. Hij werd door Sports Illustrated, een groot Amerikaans sporttijdschrift, zelfs benoemd tot "sportman van de eeuw".

Hij werd in 1942 geboren als Cassius Clay in de Amerikaanse staat Kentucky. Daar leerde hij op zijn 12eboksen. Als amateur ging hij meedoen aan bokswedstrijden en het was snel duidelijk dat hij een enorm talent was. In zijn hele periode als amateur won hij 100 wedstrijden en verloor er maar 5.

Cassius Clay wint  goud in Rome (Polish Presfs Agency, 1960)

In 1960, begon hij op 18-jarige leeftijd aan zijn professionele carrière en won in dat jaar meteen een gouden medaille op de Olympische Spelen in Rome. Als 1 meter 91 lang zwaargewicht was hij een bijzondere bokser. Hij bewoog namelijk heel soepel en razendsnel door de ring, dit in tegenstelling tot vele andere boksers in het zwaargewicht. Dat was ook in zijn verdediging te zien. In plaats van zijn handen voor zijn gezicht te houden, hield hij ze lager en vertrouwde hij op zijn snelheid om de klappen te ontwijken.

In het jaar 1964 gaat Cassius Clay een gevecht aan om de wereldtitel te bemachtigen. Ali was een grote underdog, maar zijn snelheid, behendigheid en onnavolgbare stijl van vechten brachten hem de overwinning. Na deze overwinning kondigde Ali aan dat hij zich bekeerde tot de Islam en zijn naam veranderde in Muhammad Ali.

De jaren 60 was een rumoerige tijd in de Verenigde Staten, met onder andere de moord op Martin Luther King en de oorlog in Vietnam. In 1967 werd Ali opgeroepen voor militaire dienst, maar weigerde vanwege zijn religieuze overtuigingen en gewetensbezwaren. Dit leidde tot een langdurige rechtszaak die zijn bokscarrière tijdelijk onderbrak. Uiteindelijk werd Ali in hoger beroep vrijgesproken van alle beschuldigingen en hervatte hij zijn bokscarrière.

In de jaren 70 behaalde hij nog meer legendarische overwinningen. Een van de meest bijzondere gevechten ooit was tegen George Foreman. Dit gevecht was in Kinshasa, Congo. Het was een van de grootste sportevenementen van de eeuw en gaat de geschiedenis in als "The Rumble in the Jungle". Vlak voor het gevecht zei Ali: "Ik zal zweven door de ring als een vlinder en steken als een bij". Tijdens het gevecht, liet Ali zien wat hij bedoelde. Waar George Foreman al zijn kracht in zijn stoten stopte, danste Ali bijna door de ring of verstopte zich in de touwen en daagde Foreman uit om vaker en harder te slaan. Zo probeerde hij Foreman uit te putten. Dat lukte, en aan het eind van de achtste ronde was Foreman zo uitgeput dat Ali zijn kans zag. Met een keiharde rechtste stoot raakte hij George Foreman vol op het hoofd, hij tolde even rond en stortte in. Ali had gewonnen en heroverde zo de wereldtitel in het zwaargewicht op 30 oktober 1974.

George Foreman haalt uit naar Ali (onbekend, 30 oktober 1974)

Foreman gaat neer en Ali wint de wedstrijd. (onbekend, 30 oktober 1974)

Nadat Ali in 1981 stopte met boksen, bleef hij zich inzetten voor het helpen van mensen en het zorgen voor gelijke rechten. In 1996 stak Ali als eerste Moslim ooit de Olympische vlam aan voor de start van de Olympische Spelen in Atlanta.

In 1984 werd bij Ali de ziekte van Parkinson geconstateerd. Waarschijnlijk als gevolg van zijn bokscarrière. Deze had grote invloed op zijn gezondheid en op het einde kon hij nauwelijks meer spreken of zijn handen bewegen, toch bleef hij een inspiratiebron voor miljoenen. Muhammad "The Greatest" Ali overleed in 2016 op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van deze ziekte.

 

 

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Muhammad Ali bijna altijd rode broeken droeg in de ring? Hij geloofde dat dit agressie opwekte bij zijn tegenstanders.

Waar?

"The Rumble in the Jungle" was in Kinshasa, Congo.

Meer weten? 

Bekijk hier een aantal hoogtepunten uit Ali zijn carrière.