Karel de Grote

Eerste Europese keizer sinds het Romeinse Rijk

Lees en luister mee!

Karel de Grote, of Charlemagne, leefde in de tijd van de Franken en heerste van 768 tot 814. Hij was een grote leider die veel veroverde en een groot rijk oprichtte. Eerst was hij, samen met zijn broer, koning van de Franken, het huidige Frankrijk. Toen zijn broer overleed stond hij er alleen voor.

In die tijd begon hij met het versterken van zijn leger en begon veldtochten om andere landen te veroveren. Hierdoor veroverde hij grote delen van Europa, zoals Nederland, Duitsland, Italië, Spanje en meer. Dit was zo veel, dat hij zelfs zijn eigen grote rijk stichtte genaamd Karolingische Rijk. In het jaar 800 kon de Paus niet meer om de macht heen van Karel. Daarom werd hij gekroond tot keizer. De eerste keizer van Europa sinds de tijd van de Romeinen. Hij noemde zichzelf dan ook “Keizer van het hernieuwde Heilige Romeinse Rijk”.

Het rijk van Karel de Grote (Hardscarf, 29 maart 2005)

Paus Leo III kroont Karel de Grote tot Keizer (Raphael, 1517)

Feodalisme in beeld gebracht

Maar Karel de Grote was niet alleen een goede leider in oorlog, maar ook in vrede. In zijn rijk startte hij een nieuw systeem, wat we nu feodalisme noemen.

  • Feodalisme is een oud systeem waarbij de koning of prins, zoals Karel de Grote, het land bestuurde. Hij gaf land aan rijke mensen, die het voor hem beheerden.
  • Die rijke mensen heetten edelen, ze waren net als de koning, belangrijk en machtig. Zij gaven het land weer door aan arme mensen, zoals boeren, die er op woonden en werkten.

  • Als beloning voor het land dat ze kregen, moesten edelen het leger van de koning helpen en hem trouw zijn. Zo zorgden zij voor de veiligheid in het land.

  • Dit systeem ging vooral over landbouw, de boeren deden daarom veel werk in de velden en gaven hun oogst aan de edelen als belasting.

 

Verder hielp Karel de Grote bij het bouwen van kloosters, bibliotheken en scholen. Hij steunde ook kunst, architectuur en literatuur. Hij vond het namelijk belangrijk dat er veel onderwijs en kennis in zijn rijk was. Over het algemeen kan gezegd worden dat Karel de Grote een goede heerser was. Of zoals hij zelf altijd zei: "Een goede koning is er voor zijn volk, net zoals een vader is voor zijn kinderen".

Na bijna 47 jaar op de troon te hebben gezeten, overlijdt Karel de Grote in 814. Hij wordt door velen gezien als de grondlegger van het huidige Europa. Hij ligt begraven in zijn eigen kathedraal in Aken, vlak over de grens bij Maastricht. Mocht je daar eens zijn, is het zeker de moeite waard om eens langs te gaan.

Altaar van Karel de Grote in de kathedraal van Aken

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Karel zijn bijnaam “de Grote” heeft omdat hij letterlijk heel groot was? Toen zijn graf werd onderzocht, bleek dat hij wel 1.92 lang was en zwaar gebouwd. Dat terwijl in de tijd van Karel de gemiddelde man maar 1.69 was. Kortom, in zijn tijd was Karel de Grote een indrukwekkende verschijning!

Waar?

Karel de Grote ligt begraven in de kathedraal van Aken.

Meer weten?

Bekijk deze canonclip over Karel de Grote