Elvis Presley

The King of Rock 'n Roll

Lees en luister mee!

“The King of Rock 'n Roll" zo wordt Elvis Presley ook wel genoemd. Door zijn muziek en swingende heupen is hij misschien wel de allereerste popster uit de geschiedenis van de muziek.

Hij werd geboren op 8 januari 1935 in Tupelo, Mississippi. Zijn tweelingbroer, Jesse Garon, werd doodgeboren, waardoor Elvis de enige zoon was van een arm gezin. Toen Elvis 11 jaar oud werd, had zijn moeder hem een fiets voor zijn verjaardag beloofd. Nadat zijn ouders realiseerden dat ze dit eigenlijk helemaal niet konden betalen, kreeg Elvis voor zijn verjaardag zijn eerste gitaar. Deze aankoop veranderde de muziekgeschiedenis. Hij raakte geïnspireerd door gospelmuziek en begon te zingen in de kerk. Als tiener was Elvis vaak te vinden bij de lokale platenzaak, waar hij naar platen van blues- en countryartiesten luisterde. Hij begon zelf liedjes te schrijven en trad op in lokale talentenjachten.

Foto van de negentienjarige Elvis Presley (Sun Records, 1954)

Na de middelbare school verhuisde Elvis naar Memphis, Tennessee. Daar werkte hij als vrachtwagenchauffeur en monteur. Hij bleef echter in een muziekcarrière geloven en nam in 1953 zijn eerste demo op bij de Sun Studio in Memphis. Daar trok hij de aandacht van producer Sam Phillips, die onder de indruk was Elvis. Hij tekende in 1954 een platencontract en begon met het opnemen van zijn muziek. In datzelfde jaar scoorde hij meteen zijn eerste grote hit met het nummer “That’s Allright”.

Een jaar later tekende hij al een nieuw contract, maar bij een andere maatschappij, genaamd RCA Records. Daar bracht hij zijn eerste album uit getiteld “Elvis Presley”.

De muziek van Elvis was een mix van blues, rockabilly en country. Iets dat totaal nieuw was in die tijd. Door zijn muziek, zijn knappe verschijning, zijn lange haren en zijn schuddende heupen werd Elvis onder jongeren meteen razend populair. De oudere generatie vond Elvis verschrikkelijk. Kortom, hij werd een echte popster.

In de jaren er na scoorde hij de ene na de andere hit, waaronder "Hound Dog", "Heartbreak Hotel", "Jailhouse Rock", en "Can't Help Falling in Love”. Bovendien maakte hij een aantal succesvolle films als "Love Me Tender".

In 1958 stopte de hitmachine even, aangezien hij het leger in moest. Zijn iconische haren werden afgeschoren en na een basistraining, werd hij als soldaat in Friedberg, Duitsland gestationeerd. Tijdens deze periode ontmoet hij het veertien jaar oude meisje Priscilla Beaulieu. Elvis was al 24, maar toch kregen ze al verkering. Nu nog steeds is dat een behoorlijk omstreden beslissing. Toch was er sprake van echte liefde, want 7 jaar later trouwde het stel.

Elvis en Priscilla Presley met hun kind Lisa Marie (Februari, 1968)

In 1960 keert Elvis terug naar de Verenigde Staten om weer muziek te gaan maken. In de jaren 60 had hij nog steeds veel hits, maar mensen begonnen hem minder interessant te vinden omdat de maatschappij aan het veranderen was. Het was onrustig in Amerika door de opkomst van de burgerrechtenbeweging onder leiding van Martin Luther King en de vele protesten tegen de oorlog in Vietnam. Sommige mensen vonden dat Elvis' muziek niet meer paste bij deze veranderingen en ouderwets was geworden. Bovendien gaf hij nauwelijks meer concerten. Elvis probeerde het ook opnieuw als acteur maar bijna al zijn films flopten.

In 1968 gaf Elvis nog een legendarisch optreden wat nu de “Comeback Special” wordt genoemd. Hoewel Elvis er gezond uitzag en swingde als vroeger was de realiteit compleet anders. Hij was vaak depressief en zijn gezondheid begon te verslechteren door een slechte levensstijl en misbruik van voorgeschreven medicijnen. Hij bleef echter optreden en toerde over de hele wereld.

Door zijn drukke schema verslechterde ook zijn relatie met zijn vrouw Priscilla. Dit leidde tot een scheiding in 1973. Elvis leek tegen die tijd totaal niet meer op de jongeman uit de jaren 50. Hij was ontzettend dik geworden, zweette enorm op het podium en vergat zelfs teksten van zijn liedjes. Vier jaar later, in 1977, stierf Elvis plotseling op slechts 42-jarige leeftijd.

Elvis is nu nog steeds ontzettend populair. Tijdens zijn carrière verkocht Elvis 500 miljoen platen, na zijn dood is dit aantal nog eens verdubbeld. Zijn invloed als popster is nog steeds terug te horen in de muziek van vandaag.

Kolonel Tom Parker en Elvis in 1969

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat de manager van Elvis Presley een Nederlander was? Vanaf 1955 tot de dood van Elvis was hij zijn manager. Hij heette Dries van Kuijk, maar ging in Amerika door het leven als Colonel Tom Parker. Overigens was Parker geen goede manager voor Elvis. Hij stond bekend als een geldwolf. Hij wilde steeds snel geld verdienen in plaats van beslissingen te nemen die het beste waren voor Elvis zijn carrière.

Waar?

Elvis werd geboren in Tupelo, Missisipi, Verenigde Staten.

Meer weten? 

In 2022 is er een film uitgekomen over het leven van Elvis. Bekijk hier de trailer.