Ada Lovelace

's Werelds eerste programmeur.

Ada Lovelace werd op 10 december 1815 geboren in Engeland en zal bekend worden als de eerste computerprogrammeur ooit.

Ada Lovelace was de dochter van een van de bekendste Engelse dichters die heeft bestaan: Lord Byron. Die heeft Ada echter nooit gekend, want een maand na de geboorte van Ada gingen de ouders uit elkaar. Haar moeder Anne zou haar vervolgens alleen opvoeden.

Dat gebeurde ontzettend streng. Anne wilde namelijk absoluut niet dat Ada zou eindigen als dichter. Zes dagen per week moest Ada keihard studeren. Zelf vond ze aardrijkskunde hartstikke leuk, maar werd gedwongen om vooral veel wiskunde te doen. Ze vond het misschien minder leuk, maar bleek er wel enorm talent voor te hebben.

In die tijd waren er maar weinig vrouwen die zich bezighielden met de wetenschap, maar Ada Lovelace kwam op haar zeventiende in contact met Mary Sommerville. Sommerville was een wereldberoemde wiskundige en astronoom en zij gaf Ada les. Ze werden goede vrienden en Mary stimuleerde haar steeds om verder te gaan in de wiskunde.

De zeventienjarige Ada Lovelace

Mary Sommerville (Thomas Phillips, 1834)

In 1834, ze was toen 19, hoorde Lovelace van Charles Babbage. Deze Franse wetenschapper was bezig met het ontwikkelen van de “analytische machine”, de allereerste computer. Ada was gefascineerd door zijn ideeën en kwam via Mary Sommerville in contact met de wetenschapper.

Ada Lovelace vertaalde de plannen van de “analytische machine” naar het Engels. Tijdens het vertalen hiervan, kwam Lovelace met het ene na het andere voorstel om de werking van de machine te verbeteren. Daarom kreeg ze van Babbage toestemming om het artikel verder uit te werken. In dezelfde tijd was Ada getrouwd en kreeg ze kinderen. Dat stopte haar niet om verder te gaan met haar carrière als wiskundige. Iets waar veel mensen in de 19e eeuw raar van opkeken.

In haar plannen beschreef ze uitgebreid hoe de machine gebruikt zou kunnen worden, als de machine ooit gemaakt zou worden. Zo dacht ze aan het componeren van muziek, afbeeldingen maken of ingewikkelde wetenschappelijke berekeningen uitvoeren. Daarbij schreef ze exact en in detail hoe dit dan in de machine ingevoerd zou moeten worden. Kortom, ze schreef een computerprogramma en zo werd ze de allereerste computerprogrammeur die de wereld ooit gekend heeft, zelfs voordat een computer werd gebouwd.

De Analytische Machine van Charles Babage in 1871.

Een van de eerste Algoritmes van Ada Lovelace uit 1842 voor de Analytische machine.

Unieke foto van Ada Lovelace rond 1850.

In haar latere leven ging het minder goed met de wiskundige. Ze probeerde door wiskundige berekeningen te gokken en verloor daardoor veel geld. Ze raakte verslaafd aan meerdere soorten medicatie en drugs. Uiteindelijk sterft ze in 1852 al op 36-jarige leeftijd aan baarmoederkanker.

Ada Lovelace had een enorme visie op de toekomst van de computer en kreeg op veel vlakken gelijk. Computers kunnen nu muziek componeren, afbeeldingen maken en ingewikkelde wetenschappelijke berekeningen uitvoeren. Ze geloofde echter niet in kunstmatige intelligentie. Ada was ervan overtuigd dat alles wat een computer zou doen, het gevolg is van wat mensen invoeren. Alan Turing, een wiskundige die 50 jaar later leefde, geloofde exact het tegenovergestelde. Nu in de 21e eeuw, moeten we Alan Turing gelijk geven aangezien kunstmatige intelligentie steeds meer wordt gebruikt.

De bijdrage die Ada Lovelace heeft geleverd aan de wetenschap, is lange tijd vergeten. Gelukkig is in de laatste vijftig jaar veel aandacht voor alles wat ze heeft bereikt. Zo is er jaarlijks op elke tweede dinsdag van oktober de “Ada Lovelace Day” om zo vrouwen te inspireren om de wetenschap in te gaan.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Ada Lovelace in haar eigen tijd al een zeer gerespecteerd wetenschapper was? Ze had zelfs een bijzondere vriendschap met Charles Darwin.

Waar?

Ada Lovelace woonde en werkte voornamelijk in London, Engeland.

Meer weten?

Wat is programmeren eigenlijk?