Osama Bin Laden

Oprichter van de islamitische terreurorganisatie Al Qaida

Lees en luister mee!

Osama Bin Laden was de oprichter van de islamitische terreurorganisatie Al Qaida. Hij werd in 1957 geboren in de hoofdstad van Saoedi-Arabië als zoon va een steenrijke zakenman die onder andere voor de Saoedische koninklijke familie werkte.

Tijdens de oorlog van 1988 tussen Afghanistan en de Sovjet-Unie speelde bin Laden een belangrijke rol en richtte Al Qaida op. Na deze oorlog ging zijn aandacht uit naar de Verenigde Staten. Hij radicaliseerde steeds verder en wilde een wereldwijde strijd voeren tegen het Westen en zijn acties werden steeds extremer. Hij werd beschuldigd van een aantal terroristische aanslagen, waaronder de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998, waarbij meer dan 200 mensen omkwamen.

Op 11 september 2001 werd de wereld opgeschrikt door een reeks aanslagen in Amerika. Vier vliegtuigen waren gekaapt en daarvan hadden twee zich in het World Trade Center van New York geboord. Het World Trade Center bestond uit twee gigantische torens die ook wel "The Twin Towers" werden genoemd. Enkele uren na de aanslagen stortten de Twin Towers volledig in. Ook stortte er een vliegtuig in het hoofdgebouw van het Amerikaanse ministerie van defensie, het Pentagon en een vierde vliegtuig stortte neer in Pennsylvania.

De aanslagen veroorzaakten een enorme verwoesting en verlies van mensenlevens. Bijna 3.000 mensen kwamen om het leven, waaronder hulpverleners die probeerden te helpen bij de reddingsoperatie. De aanslagen waren de dodelijkste terroristische aanvallen in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Osama Bin Laden en Al Qaida werden verantwoordelijk gehouden en niet veel later begon Amerika een oorlog tegen Afghanistan om Al Qaida te bestrijden. Doordat de aanslagen wereldwijd een enorme indruk hadden achtergelaten werden er ook Nederlandse soldaten naar Afghanistan gestuurd. Jarenlang werd er fel gestreden in Afghanistan, maar Osama bin Laden werd nooit gevonden.

Pas tien jaar later, op 2 mei 2011, werd Osama bin Laden gevonden in een huis in Abbottabad, Pakistan. Het huis was zwaar beveiligd en volledig afgesloten van de buitenwereld. Er waren bijvoorbeeld geen telefoons of internet in het huis. De Amerikaanse president Barack Obama gaf in het geheim de opdracht aan de Navy Seals, Amerikaanse elitesoldaten, om het huis binnen te vallen. Osama bin Laden werd gevonden en ter plaatse gedood door Amerikaanse soldaten.

De villa van Osama Bin Laden (Sajjad Ali Qureshi, 4 mei 2011)

President Barack Obama kijkt naar de live beelden tijdens de jacht op Osama Bin Laden (Official White House photo/Pete Souza, 2 mei 2011)

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je Osama bin Laden 56 broers en zussen had? Zijn vader Mohammed bin Laden kreeg deze 57 kinderen bij tien verschillende vrouwen.

Waar?

Osama Bin Laden werd gevonden in Abbottabad, Pakistan.

Meer weten? 

Bekijk deze Clipphanger over terrorisme.