Billy the Kid

Jonge maar levensgevaarlijk cowboy uit het Wilde Westen

Het verhaal van Billy the Kid, zijn echte naam was William McCarty, speelt zich af in het Wilde Westen van Amerika. Hij was namelijk een berucht crimineel uit die periode.

Billy werd weliswaar in 1859 in New York geboren, maar na de vroege dood van zijn moeder, verhuisde hij met zijn stiefvader naar de staat New Mexico. Zo’n beetje het centrum van het Wilde Westen.

Omdat Billy in armoede leefde en nauwelijks aandacht kreeg van zijn stiefvader, kwam hij snel in aanraking met criminaliteit. Al op 16-jarige leeftijd wordt hij voor het eerst gearresteerd. Hij had namelijk kleding en een groot aantal wapens gestolen. Toch hield de gevangenis Billy the Kid niet tegen, hij wist al snel via de schoorsteen te ontsnappen.  Niet veel later, in 1877, pleegt Billy zijn eerste moord. Na een vechtpartij met ene Frank Cahill, lag Billy op de grond en Frank sprong op hem. Op het laatste moment kon Billy nog bij zijn revolver en schoot de man dood.

Vanaf dat moment leeft hij constant op de vlucht. Hij verdiende geld met gokken en door samen te werken met veedieven. Hij werd nogmaals gearresteerd, maar ontsnapte alweer heel snel uit de gevangenis!

In de jaren die volgden werd Billy alsmaar gezocht door de sheriffs, politieagenten van die tijd. Billy had inmiddels 21 moorden gepleegd. Nadat een Amerikaanse gouverneur in 1881 een beloning uitloofde van 500 dollar, een enorm bedrag voor die tijd, voor de arrestatie van Billy, ging het snel.

 

Eén van de foto's van Billy the Kid (Fotograaf onbekend, 1878)

Lew Wallace, de gouverneur die de beloning uitloofde (onbekend, 1893)

Sheriff Pat Garret, uit de vorige versie van geschiedenisinminifiguren.nl

Hij werd gevonden, gearresteerd en veroordeeld tot de doodstraf. Hij zat slechts twee weken in de gevangenis en wist toen weer te ontsnappen. Hij overmeesterde en vermoordde zijn twee bewakers en sloeg op de vlucht.  Zijn vlucht duurde kort. Een sheriff genaamd Pat Garret, een oude vriend van Billy the Kid, wilde niets liever dan de 500 dollar beloning en de eer voor het arresteren van Billy. Pat Garrett ging meteen op jacht en vond hem drie maanden later in een huis 150 kilometer verderop. In plaats van hem te arresteren schoot hij Billy the Kid op 14 juli 1881 direct dood.

Billy the Kid werd slechts 21 jaar.

Sindsdien, ook al was het een crimineel, is Billy the Kid een van de grootste revolverhelden uit het Wilde Westen. Er zijn tientallen boeken, films, strips en serie over zijn leven gemaakt. Een van de eerste boeken is zelfs geschreven door sheriff Pat Garret hetgeen legende alleen nog maar groter maakte.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Billy the Kid, die linkshandig was, net zo goed met rechts kon schieten? De legende gaat zelfs zo ver, dat er wordt gezegd dat Billy een kaars van enkele meters afstand kon uitschieten.

Waar?

De avonturen van Billy The Kid speelde zich af in New Mexico, Verenigde Staten. 

Meer weten? 

Bekijk dit filmpje over het Wilde Westen.