Rollo de Viking

Eerste graaf van Normandië

Lees en luister mee!

Rollo was een Vikingleider die leefde in de 9e en 10e eeuw. Vikingen waren een groep mensen die oorspronkelijk uit Scandinavië kwamen en vaak grote afstanden aflegden om te handelen of te plunderen. Rollo was een van de bekendste Vikingen, omdat hij iets heel speciaals deed.

Een tekening van een typisch Vikingschip. Met schilden aan de zijkant en een drakenkop voorop.

Rollo kwam uit een machtige familie en leidde groepen Vikingen die vaak naar Frankrijk gingen om te plunderen. Rollo was zelf zo groot en sterk dat hij de bijnaam “de Wandelaar” kreeg, omdat mensen dachten dat hij te groot was om op een paard te rijden.

Na veel van plundertochten ging hij in het jaar 911 onderhandelen met de koning van Frankrijk, Charles III, en bood aan om zijn land te beschermen tegen andere Vikingen, in ruil voor een stuk land. De koning ging akkoord en gaf Rollo een gebied in Noord-Frankrijk, dat nu bekend staat als Normandië. Vernoemd naar de Noormannen, een andere naam voor de Vikingen, die daar gingen wonen.

 Rollo was dus de eerste leider van Normandië en hielp andere Vikingen om daar te gaan wonen, dorpen te bouwen, eten te verbouwen en natuurlijk veel te handelen.Hoewel niemand het eigenlijk echt verwachtte, omdat hij Viking was, werd Rollo een trouwe beschermer van Frankrijk en zijn koning.  Hij hielp het land te beschermen tegen aanvallen van Vikingen, maar ook tegen andere tegenstanders van de koning. Hij werd zelfs een overtuigd Christen en steunde de kerk enorm. Onder zijn leiderschap werd Normandië een van de machtigste provincies van Frankrijk.

Rollo biedt zijn vriendschap aan de Fransen

Rollo trouwde zelfs met de dochter van Charles III. 

Graf van Rollo in de Kathedraal van Rouen (Raimond Spekking, 2 januari 2017)

Rollo stierf in 932, maar zijn familie bleef Normandië ontzettend lang leiden. Zijn kleinzoon Willem is misschien wel de bekendste van allemaal. Willem werd koning van Frankrijk en veroverde in 1066 Engeland. Hij gaat de geschiedenis in als “Willem de Veroveraar”.

Om dit verhaal af te sluiten:

Vikingen worden heel vaak afgebeeld met grote hoorns op hun helmen, maar wist je dat dit helemaal niet waar was? Hoorns op een helm waren namelijk helemaal niet handig tijdens een veldslag. Tegenstanders konden zo’n helm makkelijk van je hoofd trekken. Niet echt veilig dus. Als Vikingen al hoorns op een helm hadden, dan was dat op belangrijke feesten, maar zelfs dat weten we niet zeker. 

Waar?

Rollo ligt begraven in Rouen, Normandië.

Meer weten? 

Zelf ook een Viking worden? Volg dan deze "tutorial".