Winston Churchill

Britse premier, oorlogsheld, schrijver en Nobelprijswinnaar

Lees en luister mee!

Winston Churchill is een van de bekendste premiers die het Verenigd Koninkrijk, en misschien wel de hele wereld, ooit heeft gekend. Hij werd in 1874 geboren in een rijk gezin van adel. Tijdens zijn jeugd werd hij naar een kostschool gestuurd. Daar werd hij keihard opgevoed en gepest. Wel kreeg hij daar een fascinatie voor geschiedenis, literatuur en schrijven.

Daarna diende hij als militair in Cuba, India en Sudan. Naast dat Churchill actief meevocht, schreef hij ook verslagen voor verschillende Engelse kranten. In het jaar 1900 begon hij zijn politieke carrière die 64 jaar zou duren. Eerst als lid van het Britse Parlement en tijdens de Eerste Wereldoorlog was Churchill minister van Marine. Razendsnel moderniseerde hij de Britse marine en was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van tanks.

Na de Eerste Wereldoorlog werd hij minister op veel verschillende posities. Toen in 1933 Adolf Hitler aan de macht kwam, was Churchill een van de eerste politici die waarschuwde voor het gevaar van de Nazi’s. Hij riep de Britse regering op om het leger opnieuw te bewapenen en te moderniseren uit angst voor oorlog. 

De 21-jarige luitenant Churchill (1895)

Churchill tijdens de Eerste Wereldoorlog in België (1916)

Hij werd door velen genegeerd en de regering koos voor de vreedzame benadering van Nazi-Duitsland. Zes jaar later kreeg Churchill gelijk toen Adolf Hitler Polen binnenviel, wat de start van de Tweede Wereldoorlog betekende. 
Vrijwel meteen werd Churchill weer benoemd tot minister van Marine en in mei 1940 premier van het Verenigd Koninkrijk. Winston Churchill was toen al 65 jaar oud. Tijdens zijn periode als premier inspireerde hij het Britse volk vaak met toespraken. Deze toespraken zijn nog steeds wereldberoemd. Tijdens zijn eerste toespraak als premier zei hij:

“Ik heb niets anders te bieden dan bloed, hard werk, tranen en zweet"

 

Vlak na het verlies van de slag bij Duinkerken zei hij de beroemde woorden:

“We zullen ons eiland verdedigen, wat het ook zal kosten, we zullen vechten op de stranden, we zullen vechten op de landingsplaatsen, we zullen vechten in de velden en op de straten, we zullen vechten in de heuvels. We zullen ons nooit overgeven.”

Premier Churchill, The Roaring Lion (Yousuf Karsh, 30 December 1941)

Kortom, Churchill was vastbesloten om de oorlog te winnen. Door zijn vriendschap met de Amerikaanse president Roosevelt wist hij de Amerikanen te overtuigen om mee te helpen aan de bevrijding van Europa. Churchill en Roosevelt gingen vervolgens een samenwerking aan met Jozef Stalin, de leider van de Sovjet-Unie. Zo lukte het Winston Churchill de geallieerden samen te brengen en uiteindelijk de bevrijding van Europa te realiseren.

Een van de beroemdste foto's van de Tweede Wereldoorlog. Churchill, Roosevelt en Stalin tijdens de Yalta Conferentie in 1945 (UK National Archives, 9 februari 1945)

Na de Tweede Wereldoorlog werd Churchill niet herkozen als premier. Hoewel hij een grote held was voor de Britten, was hij ook ontzettend koppig, maakte hij vaak beslissingen onpopulair waren en bovendien wilden de Britten na de oorlog met een schone lei beginnen. Winston Churchill stortte zich toen volledig op het schrijven van boeken. In deze periode schreef hij een serie boeken over de Tweede Wereldoorlog en in 1953 ontving hij hier de Nobelprijs voor literatuur voor.

Churchill werd in 1951 weer premier. Hoewel hij niet populair was binnen zijn eigen partij, was hij nog steeds mateloos populair bij zijn volk. Dit zorgde voor zijn herverkiezing. Churchill werd alleen op een rap tempo ouder. In 1953 kreeg hij een beroerte en ging zijn gezondheid hard achteruit. Daarom trad Winston Churchill in 1955, op zijn tachtigste verjaardag, af als premier.

Hij overleed tien jaar later op 90-jarige leeftijd.

Winston Churchill met zijn "iconische" sigaar in 1942. (Captain Horton, 4 december 1942)

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Winston Churchill een enorme kettingroker was? Op veel foto’s is hij te zien met een gigantische sigaar. Er is zelfs geschat dat hij hier 4000 van per jaar rookte en in zijn hele leven bijna 250.000 sigaren heeft gerookt. Het is een wonder dat hij met deze vreselijk ongezonde levensstijl 90 jaar is geworden.

Waar?

Winston Churchill werd geboren in Oxfordshire, Engeland.

Meer weten? 

Op de beroemde foto zie je ook de leider van de Sovjet-Unie Stalin maar wie was dat?