Edward Teach

Kapitein van het piratenschip "Queen Anne's Revenge"

Edward Teach is beter bekend onder de naam Captain Blackbeard of Kapitein Zwartbaard. De periode waarin hij leefde wordt ook wel de “Gouden eeuw van de piraterij” genoemd.

Edward Teach werd rond 1680 geboren in Bristol, Engeland. Er is weinig bekend over zijn vroege leven. Men gaat ervan uit dat hij zijn carrière als zeeman begon in de handelsvaart en later tegen de Spanjaarden vocht tijdens de Spaanse Successieoorlog. Toen deze oorlog voorbij was, was Teach min of meer werkloos en ging daarom naar het plaatsje Nassau op de Bahama’s. Daar hadden de piraten een bolwerk wat ze de “Piratenrepubliek” noemden. Deze republiek had zelfs een eigen, en nu zeer bekende, vlag. Het witte doodshoofd op een zwarte achtergrond.

De bekende piratenvlag (RootOfAllLight, 2020)

De vlag van Edward Teach (Fred the Oyster, 2010)

Edward Teach met brandende lonten in zijn baard (Joseph Nicholls, 1736)

De Piratenrepubliek stond op dat moment onder leiding van een andere beruchte piraat, Kapitein Benjamin Hornigold. Edward Teach sloot zich aan bij Hornigold, leerde de fijne kneepjes van het piratenleven en zo bouwde hij een reputatie op als meedogenloze piraat.

In deze periode kreeg hij de bijnaam Blackbeard. Zijn lange, zwarte baard kwam helemaal tot zijn middel en daar hing hij brandende lonten in om zijn vijanden angst aan te jagen. Hij was een wrede piraat die niet alleen schepen plunderde, maar ook bemanningen martelde en executeerde. Bijna iedereen was zo bang voor Edward Teach geworden, dat veel schepen zich overgaven zonder te vechten. Nadat Hornigold een koninklijk pardon kreeg en vertrok uit de Piratenrepubliek, was Teach zo populair geworden onder zijn medepiraten dat hij de leiding kreeg over dit piratenbolwerk.

Edward Teach werd daarna steeds brutaler en wilde steeds grotere schepen veroveren. Op 28 november 1717 veroverde hij een heel groot Frans schip genaamd "La Concorde". Dit schip had wel veertig kanonnen. Edward Teach gaf het schip onmiddellijk een nieuwe naam, namelijk: "Queen Anne's Revenge" en bemande het met 300 van zijn piraten.

Met zijn nieuwe schip begon hij aan zijn meest beruchte periode als piraat. Hij viel schepen aan langs de kust van de North- en South Carolina en Virginia.

Model van Queen Anne's Revenge in North Carolina Museum of History (Qualiesin, 2020)

Edward Teach heeft minder dan een jaar genoten van zijn schip. In de herfst van 1718 was het de Britse luitenant Robert Maynard en zijn mannen die de Queen Anne's Revenge heroverde. Edward Teach werd gedood door vijf kogels en twintig messteken. Zijn lichaam werd in zee gegooid en zijn hoofd werd als trofee aan de boeg gehangen.

Edward Teach gaat de geschiedenis in als de bekendste en beruchtste piraat allertijden.

Teach in gevecht met Robert Maynard (Jean Leon Gerome Ferris, 1920)

Het hoofd van Teach aan de boeg van "Queen Anne's Revenge"

Om dit verhaal af te sluiten:

Het uiterlijk van Edward Teach is het schoolvoorbeeld van hoe wij piraten zien. Het karakter Captain Blackbeard speelt vandaag de dag ook vaak een grote rol in boeken, strips of films. Denk maar eens “Pirates of the Caribbean”, waar het schip “Queen Anne’s Revenge” ook te zien is. Het ooglapje dat Blackbeard vaak draagt, is echter compleet verzonnen.

Waar?

De Piratenrepubliek was in Nassau.

Meer weten?

Edward Teach was een grote inspiratie voor de film "Pirates of the Caribbean"