Stan Lee

Bedenker en tekenaar van Spider-Man, Iron Man, The Hulk, X-Men en meer!

Lees en luister mee!

Spider-Man, Thor, de Hulk, Iron Man, Dr. Strange, X-Men en Daredevil. Allemaal bekende superhelden en bedacht door striptekenaar Stan Lee.

Hij werd geboren in 1922 als Stanley Martin Lieber en was in zijn jeugd al gek op schrijven en tekenen. Na de middelbare school kreeg hij, met behulp van zijn oom, een baantje bij “Timely Comics” dat later de naam “Marvel Comics” kreeg.  De eerste strip waar hij aan mee werkte was de derde strip van Captain America en werd gepubliceerd in mei 1941. Hij schreef dit verhaal onder de schuilnaam Stan Lee. Deze naam gebruikte hij daarna de rest van zijn leven.

In de jaren 50 werden de strips van de grote concurrent D.C. Comics snel razend populair. De bekendste helden van deze uitgeverij waren bijvoorbeeld Batman en The Flash. Stan Lee kreeg de opdracht van Marvel om nieuwe superhelden te verzinnen om de concurrentie aan te gaan. Dat deed hij door zijn superhelden minder perfect te maken en meer menselijk. Het bekendste voorbeeld daarvan bedacht Stan Lee in 1962. Het was een nieuwe superheld die vooral tieners moest aanspreken genaamd “Spider-Man”. Bijzonder was, dat deze superheld zelf ook nog hele gewone tiener was, maar door een ongeluk zijn superkrachten kreeg. Peter Parker, de echte naam van Spider-Man, was zelfs een beetje een onhandige nerd, die later graag fotograaf wilde worden. Hij is voor het eerst te zien in de strip "Amazing Fantasy #15" die uitkwam op 5 juli 1962.  Spider-Man wordt uiteindelijk de meest succesvolle stripheld van Stan Lee er kwamen zelfs vele films en tv-series over dit personage.

Amazing Fantasy #15 (Marvel Comics, 1962)

Stan Lee tijdens Comic Con in 2014 (Gage Skidmore, 8 juni 2014)

Daarna volgden succesvolle superhelden als de X-Men, Iron Man, de Hulk en vele, vele anderen. Het publiek vond de nieuwe reeks superhelden fantastisch en Marvel Comics groeide uit tot een wereldwijd succes. Stan Lee hield alles nauw in de gaten en werd het gezicht van Marvel. Marvel werd in 2009 voor bijna 5 miljard dollar overgenomen door The Walt Disney Company.

Stan Lee maakte er een sport van om in elke superheldenfilm een klein rolletje te spelen, een zogenaamde cameo. Tot aan zijn dood was hij in bijna elke Marvel superhelden film te zien. Stan Lee overleed in 2018 op 95-jarige leeftijd.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat de Hulk, het grote groene personage van Stan Lee, eigenlijk helemaal niet groen moest zijn? Het was de bedoeling om hem grijs te maken, maar door fouten bij de drukkerij werd het karakter in het groen afgedrukt.

Waar?

Stan Lee werd in 1922 geboren in New York, Verenigde Staten.

Meer weten? 

Bekijk hier alle Cameo's van Stan Lee.