De piramide van Cheops

Grootste en bekendste piramide van Allemaal!

Lees en luister mee!

Egyptische piramiden zijn grafmonumenten voor farao’s, de heersers van het Oude Egypte. Na het overlijden van een farao werd zijn lichaam gemummificeerd en samen met waardevolle bezittingen in een grafkamer van de piramide geplaatst. De piramiden zijn ongeveer 4500 jaar oud en er zijn ongeveer tachtig zijn bewaard gebleven.

De eerste piramide in Egypte was de piramide voor de farao Djoser in Saqqara, gebouwd rond 2630 voor Christus. De ontwerper van deze piramide was Imhotep, misschien wel de bekendste priester van het Oude Egypte. Hij ontwierp deze zogenaamde trappiramide.

Tussen ongeveer 2600 en 2500 v.Chr. werden de piramiden van Gizeh gebouwd. De beroemdste piramiden ter wereld.

In slechts 100 jaar tijd werden deze indrukwekkende piramiden gebouwd. 

De piramide van Djoser (Charles J. Sharp , 16 februari 2007)

Beeldje van Farao Cheops (Olaf Tausch, 16 oktober 2019)

Vroeger dacht men dat de piramiden werden gebouwd door slaven. Tegenwoordig weten we dat ze gebouwd zijn door boeren die aan seizoensarbeid deden. Als ze niet op het land werkten, werkten ze aan de bouw van de piramiden en werden “betaald” in bier, brood en graan. 

Zo ook de bekendste piramide van allemaal, de Piramide van Cheops. Cheops was een farao uit de 4edynastie van het Oude Egypte. De Piramide van Cheops wordt ook wel de “Grote Piramide” genoemd, en terecht. Het grondoppervlak van de piramide is 230 bij 230 meter en hij is ongeveer 140 meter hoog. Bijna 4000 jaar was dit het hoogste gebouw ter wereld en het is de laatste van de Zeven Wereldwonderen van de antieke wereld die nog bestaat.

Deze piramide bestaat uit 2,3 miljoen blokken steen en volgens de Griekse schrijver Herodotus heeft de bouw twintig jaar geduurd. Dat lijkt lang, maar in die tijd was dat ongelooflijk snel.  Dit zou betekenen dat ongeveer elke 4 minuten een steen van 2.500 kg werd uitgehouwen met bronzen gereedschappen, verplaatst met behulp van houten palen en nauwkeurig op zijn plaats werd gezet. Sommige blokken wegen zelfs meer dan 80.000 kilo, ongeveer hetzelfde gewicht als 40 auto’s. Hoe dit allemaal kan, is tot op de dag van vandaag een raadsel. Dat geldt ook voor de plaatsing van de stenen, het is een mysterie hoe deze enorme blokken geplaatst konden worden.

De bouw van de piramiden van Gizeh

De piramide van Cheops (Nina Aldin Thune, 1 maart 2005)

De hoeken van de piramide van Cheops zijn bijna perfect (Dicklyon, 21 september 2006)

De piramide van Cheops is ook gebouwd met gigantisch veel wiskundige trucjes.  Elke kant van de piramide staat exact op het Noorden, Zuiden, Westen en Oosten, de hele piramide staat vrijwel geheel waterpas, en de hoeken van de piramide wijken maar enkele centimeters af. Dit allemaal zonder moderne meetinstrumenten.

Toch zijn er nog veel meer mysteries, waar we tot op de dag van vandaag geen antwoord hebben. Hoewel de piramiden door de eeuwen heen zijn geplunderd door grafrovers, blijven er nog steeds kamers ongeopend en onontdekt. 

Men weet dat ze er zitten, doordat er onderzoek gedaan is met onder andere radar of infraroodcamera’s, maar onderzoekers kunnen er gewoonweg niet bij komen. Dat geldt ook voor veel gangen, er zijn zelfs zoveel gangen, dat je zonder gids vreselijk verdwaald kan raken. 

Speciale gangen of 'doorgangen' zijn er in deze piramide gevonden aan de noord- en zuidmuren. De andere Egyptische piramiden hebben zulke gangen niet. Ze zijn maar erg klein, ongeveer 25 bij 25 cm en het zijn geen buizen voor lucht, omdat ze niet naar buiten of naar andere kamers gaan. Een aantal van die gangen eindigen in het midden van de piramide. Een robotcamera heeft gezien dat daar een deur zit, maar niemand weet wat erachter zit……

Andere gangen hebben iets te maken met de sterren. Sommige van deze schachten gaan door de hele piramide richting de top. Deze werden gebouwd zodat de ziel van de farao naar de sterren kon reizen.

De Oude Egyptenaren lieten overigens vaker zien dat sterrenkunde veel voorkwam in hun cultuur. Zelfs zoveel dat men denkt dat zij mogelijk heel veel begrepen van astronomie. Zo wordt er gedacht dat de drie grote piramiden van Gizeh precies zijn uitgelijnd op de drie sterren van de “Gordel van Orion”. Dat zou ook het verschil in grootte van de piramiden verklaren. Maar ook dit is nooit bewezen, en het blijft dus ook nog steeds een mysterie waarom de piramiden op deze manier zijn geplaatst.

Sommige gangen staan precies gericht op sterren (Luke Hancock, 28 april 2023)

Kortom, de Piramide van Cheops is niet alleen ontzettend indrukwekkend, er is eigenlijk ook nog ontzettend weinig bekend over misschien wel het beroemdste gebouw ter wereld. Dat komt ook omdat er maar weinig teksten zijn gevonden in de piramide. De meeste hiërogliefen die wel in de piramide zijn gevonden, blijkt graffiti te zijn die de arbeiders uit die tijd stiekem in de muren hebben getekend.

De piramide van Cheops in hiërogliefen

Nu, in de moderne tijd, bezoeken miljoenen mensen de piramide van Cheops, net zoals alle andere piramiden van Gizeh. Toeristen hebben de mogelijkheid om de binnenkant van sommige piramiden te verkennen, evenals de omringende tempels. Ook wordt de Sfinx bezocht die de piramiden, hopelijk tot in der eeuwigheid, bewaakt!

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat sommige mensen geloven dat, tijdens de bouw van de piramiden, de Oude Egyptenaren zijn geholpen door buitenaardse wezens? Dit type verklaringen voor mysteries rondom de piramiden heet “piramidologie”.

Waar?

De Piramide van Cheops ligt vlak buiten de Egyptische hoofdstad Caïro

Meer weten?

Bijna dagelijks worden er nog schatten gevonden uit het Oude Egypte