Pontiac

Opperhoofd die in opstand kwam tegen de kolonisten

Opperhoofd Pontiac was een belangrijke leider van de oorspronkelijke inwoners van de Verenigde Staten, de Indianen. Hij werd geboren in de vroege jaren van 1720, in de staat Michigan. Pontiac groeide op in een omgeving van jagen, vissen en het verzamelen van voedsel in het gebied rondom de “Grote Meren”

In de tijd was het onrustig in dit gedeelte van Amerika. De kolonisatie van de Europeanen was namelijk in volle gang en voor de Indianen was het door de onderdrukking van de Europeanen moeilijk overleven. Daarom steunden zij vaak de kolonisten die het minst slecht voor hen waren. Er was namelijk veel strijd tussen de Engelsen en de Fransen en beide landen maakten vaak gebruik van de lokale, oorspronkelijke bewoners als gidsen of strijders. Zo ook Pontiac, als jonge man was hij eerst als gids voor de Britten en later vocht hij aan de zijde van de Fransen.
Toen er vrede kwam tussen Frankrijk en Engeland, keerde Pontiac terug naar zijn eigen volk en werd hij de leider van de Ottawa-stam. Ondertussen hadden de Engelsen het grote en belangrijke fort van Detroit van de Fransen gekregen als onderdeel van het vredesverdrag. De Britten, onder leiding van Generaal Jeffrey Amherst, hadden een totaal andere houding richting de Indianen. Zij verminderden hun giften, zoals buskruit en rum, en waren zeer respectloos. De Britten eisten namelijk van de Indianen dat zij zich compleet moesten aanpassen aan de Britse wetten.

Afbeelding van Pontiac uit 1879

Pontiac verenigde de indiaanse stammen (Alfred Bobbett, 19e eeuw)

Generaal Jeffrey Amherst (Joshua Reynolds, 1879)

Dit leidde tot veel onrust onder de stammen en Pontiac kreeg het voor elkaar om deze stammen te verenigen. Samen trokken zij ten oorlog tegen de Britten in fort Detroit. Op 17 mei 1763 wilde Pontiac het fort te veroveren door middel van een verrassingsaanval. Samen met 300 indianen probeerde hij het fort binnen te sluipen met verborgen wapens. De Britten kregen echter lucht van het plan en waren net op tijd om Pontiac en zijn mannen tegen te houden. Hierna belegde Pontiac enkele maanden het fort. Echter, toen de oogst naderde waren veel indianen gedwongen om huiswaarts te keren en moest Pontiac de belegering opgeven. 

Toch was dit het begin van een drie jaar durende oorlog tussen Pontiac en de Britten. Pontiac en zijn manschappen veroverden verschillende forten en ze streden voor hun onafhankelijkheid.

Het Britse leger was echter oppermachtig en door politieke spelletjes kregen de stammen onderling ruzie. Hierdoor viel het leger van de verschillende Indiaanse stammen uit elkaar en moest Pontiac zich terugtrekken. Toch waren de Britten genoodzaakt om een vredesverdrag te sluiten met de oorspronkelijke bewoners om meer opstanden te voorkomen. Pontiac tekende in 1766 deze vrede. Dit vredesverdrag heet “The Royal Proclamation” en het was het eerste verdrag dat de inheemse bevolking bepaalde rechten gaf. Ze kregen bijvoorbeeld stukken land waar zij onafhankelijk van de kolonisten konden leven. Zo’n stuk land noemen we nu een indianenreservaat.

Pontiac gaat de geschiedenis in als een van de eerste inheemse leiders die stammen wist te verenigen en in opstand kwam tegen de Europese Kolonisatie. Hij stierf in 1769.

The Royal Proclamation 

Om dit verhaal af te sluiten:

De naam Pontiac komt je vast wel bekend voor, het is namelijk een groot Amerikaans automerk. Dit automerk leverde in 1926 zijn eerste auto af, de Pontiac Six, vernoemd naar Pontiac het opperhoofd.

De bekendste Pontiac van allemaal, een Firebird Trans Am (WMrapids, 2007)

Waar?

The Great Lakes liggen rond de staat Michigan

Nelly Loos is trotse ambassadeur van Pontiac!
Ook ambassadeur worden? Klik hier!