Anne de Graaf

Piraat die in de 17e eeuw de zee onveilig maakte. 

De legende van Anne de Graaf is bijzonder, het is een van de weinige vrouwelijke piraten uit de 17e eeuw.

Ze werd geboren in 1661 als Anne Dieu-Le-Veut in Bretagne, Frankrijk. Over haar vroege leven is weinig bekend, maar op een gegeven moment werd ze gearresteerd en naar Tortuga gestuurd. Een Frans eiland in de Caribische Zee, het middelpunt van de piraterij.

Daar trouwde ze met een piraat en kwam zo voor het eerst in aanraking met de piraterij. Niet veel later werd Anne weduwe en hertrouwde met een andere piraat. Dit huwelijk duurde ook maar twee jaar want in 1693 werd Anne Dieu-le-Veut opnieuw weduwe. Haar echtgenoot werd gedood door een machtige Nederlandse piraat, Laurens de Graaf.
Het verhaal gaat dat Anne woedend was en dat ze Laurens de Graaf uitdaagde voor een duel. Laurens trok zijn zwaard, maar toen Anne een pistool trok en op zijn borst richtte, begon hij te twijfelen of hij het duel wel moest aangaan. Laurens zei: “Het is niet ridderlijk om tegen een vrouw te vechten!”. Waarschijnlijk was hij gewoon bang om doodgeschoten te worden. Laurens was zo onder de indruk van de dappere, stoere en onverschrokken Anne, dat hij haar ter plekke ten huwelijk vroeg en Anne accepteerde direct dit huwelijksaanzoek. Sindsdien gaat Anne Dieu-Le-Veut door het leven als Anne de Graaf.

Laurens de Graaf (onbekend, 17e eeuw)

Schets van Anne die voorop gaat in de strijd (Gouezou, 19e eeuw)

Samen met Laurens beleeft Anne veel avonturen en maakten ze enorme bedragen buit door Spaanse schepen te overvallen. Op een dag toen Anne en Laurens samen een Spaans schip aanvielen, werd Laurens gedood door een kanonkogel. Anne nam direct zijn plaats in als kapitein van het schip. Anne was wederom uit op wraak en ging voorop in de strijd tegen de Spanjaarden, maar Anne en haar piraten waren kansloos en werden allemaal gevangengenomen.

Tijdens haar gevangenschap groeide haar legende. Haar verhalen belandden in Frankrijk en zo werd ze door een deal tussen de Spanjaarden en de Franse koning Lodewijk de XIV vrijgelaten. Hierna verdwijnt ze uit de geschiedenis. Soms wordt er gedacht dat ze gevlucht is naar Louisiana, omdat ze daar een schat had verstopt en daar bleef wonen tot haar dood in 1710.

Tot zover de legende van Anne de Graaf. Een mooi verhaal, maar of het echt gebeurd is weten we niet. Anne de Graaf heeft zeker bestaan, maar net zoals bij Robin Hood of Koning Arthur, is haar legende waarschijnlijk een combinatie van meerdere verhalen over vrouwelijke piraten.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat piraten in die tijd geloofden dat vrouwen op je schip ongeluk brachten? Behalve bij Anne dan, piraten zagen haar juist als een vrouw die geluk bracht. 

Waar?

Anne en Laurens de Graaf maakten de kust onveilig rond de Caribische Zee en de Golf van Mexico.

Meer weten? 

Luister deze podcast over vrouwelijke piraten.