Mary I

Koningin die de bijnaam "Bloody Mary" kreeg.

Lees en luister mee!

Mary I was de eerste échte koningin van Engeland. Hoewel zij de oudste dochter was van koning Henry VIII, duurde het wel een tijd voordat ze koningin werd. Eerst was haar halfbroer Edward koning. Na zijn dood werd ene Jane Grey koningin. Zij trad al na negen dagen af onder grote druk van Mary en wordt eigenlijk nooit echt gezien als een koningin van Engeland.  Zo werd Mary in het jaar 1553 gekroond.

Mary I (Master John, 1544)

Mary was een strenge katholiek en accepteerde niet dat haar vader de Kerk van Engeland had opgezet. Tijdens haar regeerperiode wilde ze niets liever dan de katholieke kerk in Engeland herstellen en de protestanten uitroeien. Daarom zorgde ze voor massale vervolgingen en een groot aantal protestanten werden op de brandstapel gezet.Ook andere tegenstanders liet ze vermoorden. Bijvoorbeeld een 60-jarige bisschop en haar voorganger Jane Grey. Door al dit bloedvergieten kreeg de eerste Engelse koningin de bijnaam “Bloody Mary”.

Mary trouwde op 37-jarige leeftijd met prins Filip van Spanje, dezelfde Filip die het aan de stok had met Willem van Oranje tijdens de 80-jarige oorlog. Filip en Mary kregen nooit kinderen en er was daarom ook geen opvolger. Toen Mary in 1558 stierf, werd ze opgevolgd door haar halfzus Elizabeth I, de dochter van haar Henry VIII en Anne Boleyn. Elizabeth zette de ontwikkeling van de Engelse Kerk wel door, zoals haar vader dat wilde.

Filip II van Spanje (Titan, 1549/1550)

Het gezamenlijke rijk van Filip en Mary I. (Nagihuin, 2023)

Mary's regering duurde maar vijf jaar, toch waren deze jaren erg belangrijk voor Engeland. Haar beleid tegen protestanten zorgde voor verdeeldheid in het land. Veel mensen waren het niet eens met haar beslissingen en vochten hiertegen. Dit zorgde nog jarenlang voor veel spanningen en bloedige conflicten.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat een wereldberoemde cocktail gemaakt van onder andere tomatensap is vernoemd naar Mary vanwege zijn bloedrode kleur. De Bloody Mary.

Een "Bloody Mary" cocktail (Evan Swigart, 2010)

Waar?

Mary I en Filip II trouwden in de kathedraal van Winchester, Engeland

Meer weten?

Wie was die Filip II van Spanje eigenlijk?