Nicolaas Copernicus

De Pools-Duitse wetenschapper en zijn heliocentrische theorie.

Lees en luister mee!

Nicolaas Copernicus was een beroemde wetenschapper uit de 16e eeuw. Deze Pools-Duitse wetenschapper heeft zijn achternaam te danken aan zijn vader, die koperhandelaar was.

Portret van Copernicus (onbekend, 1580)

Het was een man van vele talenten, hij was wiskundige, gouverneur, geleerde van de klassieke oudheid, vertaler, econoom en had een hoge opleiding in kerkelijk recht. Hij werkte daarom jaren voor de kerk waar hij verantwoordelijk was voor de administratie, maar het bekendst is hij geworden als sterrenkundige.

In die tijd geloofden de mensen dat de aarde het middelpunt was van het universum, en dat de zon en de planeten om de aarde heen draaiden. Copernicus ontdekte, met behulp van documenten uit de oudheid, dat de zon juist in het midden staat en de planeten om de zon heen draaien.

In 1543 presenteerde hij deze ideeën in het boek "Over de revoluties van de hemellichamen”. Dit boek was revolutionair, omdat zijn model compleet het tegenovergestelde was van wat mensen geloofden. Het was een compleet nieuwe visie op de wereld, de zon en de planeten. Veel mensen van de Kerk waren groot tegenstander van zijn boek, omdat het boek een andere zienswijze had was dan wat in de Bijbel beschreven stond. Gelovigen vonden het idee van een bewegende aarde ondenkbaar en het werk werd beschouwd als ketterij.

Een afbeelding uit het boek waar Copernicus zijn "heliocentrische theorie" uitlegde. 

De heliocentrische theorie volgens Copernicus (Andreas Cellarius, 1660)

Pas veel later werd zijn boek over de hele wereld geaccepteerd, toen Galileo Galilei het model bevestigde door met een telescoop de ruimte in te kijken. Copernicus stierf op 70-jarige leeftijd, vlak na het uitbrengen van zijn boek. Tegenwoordig wordt Copernicus gezien als een belangrijke wetenschapper en zijn werk heeft een grote invloed gehad op de wetenschap en de manier waarop we naar de wereld kijken. Zijn model van het zonnestelsel is nog steeds een belangrijk onderdeel van de moderne sterrenkunde.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Copernicus ook als arts werkte? En dat hij dit deed zonder dat hij ooit geneeskunde had gestudeerd?

Waar?

Copernicus werd in 1473 geboren in Toruń, Polen.

Meer weten?

Wie was Galileo eigenlijk? Bekijk deze video!