Yuri Gagarin

De eerste mens in de ruimte

Lees en luister mee!

Yuri Gagarin was de eerste mens ooit in de ruimte. Yuri werd geboren in 1934, in Rusland wat toen nog de Sovjet-Unie heette. Daar groeide hij op in een arme boerenfamilie. Na zijn middelbare school en een studie aan een technische school meldde hij zich in 1955 aan bij de luchtmacht van de Sovjet-Unie. Vanaf dat moment veranderde zijn leven compleet. Hij trainde als gevechtspiloot en werd daar een van de beste straaljagerpiloten van de Sovjet-Unie.

In die tijd waren de Amerikanen en de Sovjet-Unie verwikkeld in een “Race om de Ruimte” en de Sovjet-Unie was aan het winnen. In 1957 hadden de Russen al de eerste satelliet in de ruimte gebracht, genaamd de Spoetnik I. Twee jaar later werd de Spoetnik II gelanceerd met daarin een hondje genaamd Laika. Hoewel het beestje de reis niet overleefde, was het wel het eerste levende wezen dat levend rond de aarde cirkelde.

Het Russische hondje Leika (1959)

Yuri Gagarin had grote interesse in de ontwikkeling van de ruimtevaart en meldde zich in 1960 aan voor het ruimtevaartprogramma. De Sovjet-Unie wilde namelijk een mens de ruimte insturen. Gagarin en 19 andere piloten werden hiervoor geselecteerd. Dit exclusieve clubje piloten kregen enorm veel testen te verduren. Zowel de lichamelijke als geestelijke conditie moest perfect zijn om de ruimte in te gaan. Yuri had een groot voordeel, met zijn 1.54 meter was hij erg klein en daardoor paste hij perfect in de kleine capsule. Zijn lengte in combinatie met zijn geweldige resultaten zorgde ervoor dat hij werd geselecteerd om als eerste mens naar de ruimte te gaan.

Op 12 april 1961 was het zover. Kosmonaut Yuri Gagarin werd in de het ruimtevaartuig de Vostok I om 06:07 uur 's ochtends de ruimte ingeschoten. Hij maakte een rondje om de aarde en 108 minuten later landde hij in weer in Rusland. Hij was van 7 kilometer hoogte uit de ruimtecapsule gesprongen en had het laatste stuk per parachute afgelegd. Hierdoor landde hij bijna 300 kilometer van de geplande plek. Yuri moest wachten tot hij werd opgehaald door collega’s. Toen hij daar wat rondliep kwam Yuri een boer en zijn dochter tegen. Die schrokken zich kapot. Zij hadden natuurlijk nog nooit een man in een ruimtepak gezien!

Lancering van de Vostok 1 (Sovjet Space Program. 12 april 1961)

De Vostok 1 capsule in een museum (SiefkinDR, 20 juli 2010)

Gagarin in de capsule (Sovjet Space Program. 12 april 1961)

De vlucht van Yuri Gagarin afgebeeld op een kaart ( Reubenbarton, 27 July 2004)

Yuri Gagarin tijdens een persconferentie (Arto Jousi, 3 juli 1961)

Na zijn ruimtevlucht werd Gagarin in een klap een internationale beroemdheid. Hij maakte vele reizen en werd door zijn warme en charmante persoonlijkheid geliefd over de hele wereld. Ondertussen was het natuurlijk ook een enorme prestatie voor de Sovjet-Unie en een zware slag voor de Verenigde Staten, die nu ver achterliepen in de ruimterace. Al zouden de Amerikanen dat met Neil Armstrong en de eerste maanlanding in 1969 ruimschoots goedmaken.

Yuri Gagarin sterft uiteindelijk veel te jong. In 1968 verongelukt hij tijdens een trainingsvlucht. Hij was toen slechts 34 jaar oud.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat de eerste vlucht van Yuri Gagarin nog steeds jaarlijks wordt gevierd in Rusland? Elk jaar is het op 12 april Kosmonautendag.

Waar?

De Vostok 1 werd gelanceerd vanaf Baikonur, Kazachstan.

Meer weten? 

Hoe reis je eigenlijk naar en door de ruimte?