Michael Jackson

"The King of Pop"

Lees en luister mee!

"The King of Pop", zo wordt Michael Jackson ook wel genoemd. Samen met Elvis Presley is hij een van de succesvolste soloartiesten aller tijden.

Hij werd geboren op 29 augustus 1958 in de Amerikaanse staat Indiana. Samen met zijn vier broers zit hij in “The Jackson 5”, een bandje dat opgericht was door zijn vader Joseph Jackson, die de jongens met harde hand opvoedde. Door “The Jackson 5” was Michael op elfjarige leeftijd al wereldberoemd. De groep bracht hits uit als "ABC," en "I Want You Back”.

In de jaren 80 werkte Jackson aan zijn solocarrière en bracht zijn album "Thriller" uit in 1982. Dit album bevatte hits als "Beat It," "Billie Jean," en "Thriller." Dit album werd meer dan 65 miljoen keer verkocht en is tot op de dag van vandaag het succesvolste soloalbum allertijden.

Ook zijn dansmoves waren wereldberoemd. Iedereen heeft wel eens van de “moonwalk” gehoord. Sommige van zijn videoclips waren bijna korte speelfilms. De videoclip van het nummer “Thriller” duurt bijvoorbeeld 14 minuten.

Toch was er ook vaak kritiek en ophef rondom Michael Jackson. Langzaam werd hij steeds witter en werd door de media beschuldigd dat hij dit expres deed, omdat Michael zich schaamde voor zijn donkere huid en liever wit wilde zijn. Achteraf bleek dit verre van waar, hij had namelijk de zeldzame huidziekte vitiligo. Hierbij verdwijnt alle pigment uit je lichaam. Verder was hij kort getrouwd met de Lisa Presley, de dochter van Elvis. Hij had een gigantisch huis dat hij "Neverland" noemde en dit huis meer een pretpark was voor kinderen dan dat het een woning was. Daar nodigde hij vaak kinderen uit in Neverland om daar te komen spelen. Hierdoor ontstonden beschuldigingen van kindermisbruik. In 1993 werd hij bijvoorbeeld beschuldigd van seksueel misbruik van een minderjarige jongen, wat leidde tot veel en lange rechtszaken waar de media uitgebreid verslag van deden. Hij werd in 2005 vrijgesproken van alle beschuldigingen.

De verandering van Michael Jackson: Links is 1974, rechts is in 2003.

In 2009 was Michael zich aan het voorbereiden op een nieuwe spectaculaire tour waar de hele wereld naar uitkeek. Plotseling kwam er op 25 juni 2009 een telefoontje binnen bij 911, het Amerikaanse alarmnummer: Michael Jackson was gestopt met ademen. Niet veel later overleed hij in een ziekenhuis in Los Angeles. Hij bleek een overdosis aan medicijnen te hebben gekregen. De persoonlijke arts van Michael, Conrad Murray, werd verantwoordelijk gehouden voor het toedienen van de medicijnen en moest vier jaar de cel in.

Michael Jackson werd slechts vijftig jaar oud.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Michael Jackson bijna Marvel had gekocht? Hij wilde namelijk ontzettend graag een superheld spelen. Zijn grote droom was een rol als Stan Lee’s Spider-Man.

Waar?

Michael Jackson zijn woning Neverland ligt vlak bij Los Angeles.

Meer weten?

Bekijk hier het legendarische concert dat Michael in 1997 in München met al zijn hits!