Æthelflæd

Vergeten koningin van Mercia

Lees en luister mee!

Æthelflæd was een prinses uit Engeland en werd geboren rond het jaar 870. Ze was de dochter van Alfred de Grote en groeide op in het paleis.

Daar leerde ze veel belangrijke lessen van haar vader. Niet alleen hoe oorlogsvoering werkt, maar vooral hoe je een land moest regeren. Æthelflæd leerde hoe ze moest onderhandelen, hoe ze moest omgaan met belangrijke leiders en hoe ze goed kon zorgen voor haar onderdanen. Al snel werd duidelijk dat Æthelflæd een ontzettend intelligente vrouw was.

Toen ze ouder werd, trouwde ze met een koning van een ander koninkrijk genaamd Mercia. Zijn naam was Æthelred. Hoewel Æthelred de koning was, zagen velen zijn vrouw Æthelflæd als de echte leider was van het land.

Toen haar man overleed in 911, was hun kind Ælfwynn nog veel te jong om het land te regeren. Daarom werd zij regentes, een soort plaatsvervangende koningin.

Miniaturen van Æthelflæd en Æthelred uit een middeleeuwse stamboom van het Britse koningshuis. 

Tijdens deze periode verdedigde zij haar land tegen de Vikingen. Æthelflæd slaagde er zelfs in om enkele belangrijke steden terug te veroveren, zoals Londen. Een van de mooiste overwinningen was bij het stadje Chester. Æthelflæd bedacht een slim plan om de Vikingen eerst buiten de stad te bevechten en ze vervolgens naar de stadsmuren te lokken. Eenmaal binnen sloten ze de Vikingen op in de stad, en ze werden daar verslagen door een leger dat zich in de stad had verstopt.

 

In die tijd had ze goede banden met koningen over heel Europa. Doordat ze heel goed kon praten en onderhandelen, zorgde ze voor vrede en stabiliteit in haar koninkrijk. Net zoals haar vader steunde ze de kerk enorm, maar ook cultuur, onderwijs en kunst.

Standbeeld van Æthelflæd in Tamworth (Annatoone, 12 juni 2018)

Ondertussen voedde ze haar neefje Æthelstan op, de kleinzoon van Alfred. Æthelflæd leerde hem alles om een goede koning te zijn en dat lukte; Æthelstan werd latere de eerste koning van een verenigd Engeland.

Æthelflæd stierf in het jaar 918 in Tamworth. Haar lichaam werd 125 kilometer verder begraven in priorij van Sint-Oswald, Gloucester. Een kerk die ze zelf had opgericht en laten bouwen.

Æthelflæd wordt gezien als een van de meest succesvolle en machtige vrouwelijke leiders uit de Britse geschiedenis. Samen met haar vader Alfred stond ze aan de basis van een verenigd Engeland. Ze was slim, moedig en wist haar koninkrijk en haar onderdanen te beschermen. Uniek in een tijd waar vrouwen nauwelijks aan de macht kwamen.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Æthelflæd heel lang een “vergeten koningin” was? Pas de laatste jaren is ze herontdekt en weten we hoe belangrijk ze is geweest in de geschiedenis van Engeland.

Waar?

Æthelflæd stierf in de hoofdstad van Mercia, Tamworth.

Meer weten? 

Het geloof speelde in de vroege middeleeuwen een hele grote rol.