Robin Hood

Vrijbuiter die stal van de rijken en gaf aan de armen

Lees en luister mee!

Robin Hood was een beruchte held uit oude Engelse verhalen. Hij leefde ergens rond het jaar 1150 – 1200.

De legende gaat als volgt: Robin Hood was een vrijbuiter, een geweldige boogschutter en woonde in Sherwood Forest, vlakbij Nottingham. Robin stal van de rijken en gaf dat geld aan de armen. Dat deed hij samen met zijn "Merry Men", of in het Nederlands: "de Vrolijke Volgelingen".

Hij was actief in de tijd dat de koning Richard Leeuwenhart weg was tijdens de Kruistochten en zijn kwaadaardige broer Prins John op de troon zat. Robin is smoorverliefd op Marian, een stoere vrouw die noodgedwongen in een klooster zit. De Sheriff van Nottingham en een andere slechterik Guy of Gisbourne zitten hem continu dwars. Robin Hood beleeft zo vele avonturen die terug te lezen zijn en te zien in talloze boeken, films en series van onder andere Disney tot grote Hollywood films. ​

Maar bestond Robin Hood eigenlijk wel echt?

Robin Hood ((Louis Rhead, 1912)

Robin Hood spart met een van zijn Merry Men, Little John (Louis Rhead, 1921)

Robin Hood vecht met Guy of Gisbourne

Hij komt voor in veel verschillende oude verhalen, maar het zijn verhalen. Af en toe worden er wel eens officiële documenten gevonden. Er is bijvoorbeeld een brief uit een rechtbank uit het jaar 1226 die spreekt over een Robin Hood. Een edelman die gevlucht is en zijn land wordt daarom verdeeld. In 1262 wordt ene Robehod ervan beschuldigt de leider te zijn van een roversbende. Sommige wetenschappers denken dat de naam “Robin Hood” werd gebruikt als een verzamelnaam voor criminelen. Maar de legende van Robin Hood is, net zoals die van Koning Arthur, waarschijnlijk een combinatie van verschillende heldenverhalen uit die tijd die zijn samengekomen onder een naam en tot op de dag van vandaag worden veranderd, uitgebreid en aangepast.

Om dit verhaal af te sluiten:
Robin Hood wordt vaak afgebeeld met een hele grote pijl en boog. Een typische Engelse Longbow. Maar wist je dat deze typische boog, pas 200 jaar later echt werd gebruikt in Engeland, vooral tijdens de honderdjarige oorlog met Engeland.?

Waar?

Robin Hood hield zich schuil in Sherwood Forest.

Meer weten?

Bekijk eens de trailer van de Disneyfilm over Robin Hood.