Amelia Earhart

Piloot die vele records brak.

Amelia Earhart was een piloot die in 1897 werd geboren in de Amerikaanse staat Kansas en groeide op in een rijke familie. Tijdens haar jeugd liet ze al zien dat alles wat jongens konden, zij ook kon.

Amelia klom in bomen, jaagde op ratten met een geweer of ging razendsnel met een slee een berg af. Hoewel anderen ervan opkeken, haar moeder stimuleerde het juist. Amelia hoefde volgens haar geen “meisjes meisje” te zijn. Verder verzamelde ze tijdschriften en krantenartikelen van vrouwen die werkten in mannenberoepen. Kortom, al heel jong liet Amelia zien dat ze een geëmancipeerde vrouw zou worden.

Door haar vader raakte Amelia al snel geïnteresseerd in vliegtuigen. Samen bezochten ze regelmatig vliegtuigen en vliegvelden. Toen zij in 1920 voor het eerst een keertje meevloog in een vliegtuig, wilde ze niets liever dan zelf ook piloot worden.

De vierjarige Earhart (1901)

Amelia Earhart (rechts) tijdens vlieglessen. (1921)

In 1921 gebruikte ze een groot deel van haar spaargeld om vlieglessen te nemen. Om bij het vliegveld te komen, moest ze eerst heel lang met de bus om vervolgens nog zes kilometer te lopen. Amelia werkte keihard om goed te leren vliegen. Een half jaar later kocht ze al haar eerste vliegtuig. Met dat vliegtuig vestigde meteen haar eerste record. Amelia vloog naar een hoogte van 4300 meter en zette daarmee het wereldrecord voor vrouwelijke piloten. Het bijzondere hieraan was dat ze nog niet eens haar vliegbrevet gehad. Pas een half jaar later op 16 mei 1923 kreeg ze als 16e vrouw in Amerika haar vliegbrevet. Vanaf dat moment vestigde Amelia Earhart het ene na het andere record of ze verbeterde haar eigen records.

In 1928 werd Amelia gevraagd om mee te gaan op de allereerste trans-Atlantische vlucht. Niet als piloot, maar om het logboek bij te houden. Samen met twee anderen vloog ze van Newfoundland in Canada naar Wales. Hoewel ze bij thuiskomst een enorme parade kreeg en zelfs een ontmoeting met de president, zei ze zelf: “Misschien moet ik het ooit proberen om in mijn eentje te vliegen.”

En dat gebeurde ook! Op 20 mei 1932 vloog ze, als eerste vrouw ooit, in een rode Lockheed Vega, de Atlantische Oceaan over. Slechts drie jaar later, in 1935, vloog ze als eerste persoon ooit de Stille Oceaan over door van Honolulu naar Oakland te vliegen.

Earhart vlak voor haar eerste trans-Atlantische vlucht. (Wide World Photos, 17 juni 1928)

De rode Lockheed Vega 5b. (Sergio Caltagirone, 2005)

Amelia Earhart vlak voor haar fatale vlucht. (Underwood & Underwood, maart 1937)

Maar Amelia wilde meer, ze wilde de langste vlucht rond de wereld ooit maken. Vlak voordat ze in 1937 aan haar 47.000 kilometer lange reis begon zei ze tegen een journalist:

"Begrijp alsjeblieft dat ik me heel goed bewust ben van de risico's. Ik wil het doen omdat ik het wil doen. Vrouwen moeten dingen proberen, zoals mannen dingen hebben geprobeerd. Als ze falen, is hun mislukking alleen maar een uitdaging voor anderen."

Ze vertrok op 1 juni 1937 samen met haar navigator Fred Noonan. Via Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië, kwamen ze op 29 juni in Nieuw-Guinea aan. Vanaf daar zou ze de laatste 12.000 kilometer over de Grote Oceaan vliegen. Ergens in de buurt van de Nukumanu-eilanden verdwenen ze op 2 juli 1937. Wat er is gebeurd, is nog steeds niet zeker. Het vermoeden is dat het vliegtuig zonder brandstof zat en daardoor is neergestort.

De dood van Amelia Earhart schokte de hele wereld, maar haar herinnering leeft voort. Ze blijft tot de dag van vandaag een inspiratie als voorvechter voor emancipatie.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat, toen ze pas zeven jaar oud was, een eigen achtbaan heeft proberen te maken? Toen ze de achtbaan probeerde uit te testen, vloog ze door de lucht en crashte ontzettend hard. Ze zei tegen haar zus: “Ik denk dat vliegen zo moet voelen!” 

Waar?

Amelia Earhart verdween rond de Nukumanu eilanden bij Papoea Nieuw Guinea. 

Meer weten?

Bekijk dit filmpje met meer informatie over de verdwijning van Amelia.