J.K. Rowling

Schrijfster van de Harry Potter boekenreeks

Lees en luister mee!

Joanne Rowling, beter bekend als J.K. Rowling, en is een Britse vrouw die wereldberoemd werd als de bedenker en schrijfster van de Harry Potter-boekenreeks. Ze werd geboren op 31 juli 1965 in Yate, Engeland en als kind was ze al gek op lezen en schrijven. Na haar studie aan de Universiteit van Exeter, had ze een aantal banen en gaf zelfs Engelse les in Portugal.

Rowling verhuisde terug naar Engeland en ze kwam in 1990, dankzij een treinreis die vier uur vertraagd was, op het idee om een verhaal te schrijven over een jonge tovenaarsleerling. Vijf jaar lang werkte ze haar ideeën uit voor een zevendelige serie. Ondertussen was ze een alleenstaande moeder die het niet breed had en hard werkte in cafés en bibliotheken.

Haar eerste boek over de tovenaarsleerling was in 1995 af en heette: “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” of in het Nederlands “Harry Potter en de Steen der Wijzen”.

Het boek gaat over Harry Potter, een weesjongen die bij zijn oom en tante in de bezemkast onder de trap woont. Op zijn elfde verjaardag ontdekt Harry dat hij een tovenaar is en wordt daarom toegelaten tot Zweinstein, een school voor hekserij en tovenarij. Daar leert hij zijn beste vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel kennen, en samen beleven ze talloze avonturen.

Rowling ging vol trots met haar nieuwe boek langs verschillende uitgevers om haar boek te verkopen, maar niemand vond het goed genoeg. Ze werd door maar liefst 12 uitgevers afgewezen, totdat de Londense uitgever Bloomsbury in 1997 het boek wel wilde uitbrengen. Op 26 juni 1997 wordt het eerste boek van Harry Potter uitgegeven. De eerste druk was slechts 1000 exemplaren waarvan er 500 aan verschillende bibliotheken werden gegeven. Na een aarzelende start, werd het eerste boek toch al snel een groot succes. Slechts een half jaar later won het boek al de prijs voor het beste Britse kinderboek van het jaar en werd het een internationale hit. Het boek werd gevolgd door de zes andere delen, die allemaal enorm succesvol werden en werden vertaald in meer dan 80 talen.

Perron 9 3/4 op Kings Cross Station (Bert Seghers, 10 April 2014)

De LEGO® Zweinsteinset 71043 is een van de grootste en populairste sets ooit (LEGO, 2018)

De boeken werden meer dan 500 miljoen keer verkocht en er kwamen zeven films, een toneelstuk, games en verschillende LEGO®-sets. J.K. Rowling werd, van een arme alleenstaande moeder, opeens een van de rijkste vrouwen ter wereld. Dat heeft ze allemaal te danken aan haar prachtige fantasie.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat de eerste druk van “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” ontzettend veel geld waard is? Mocht je er daar nog een van hebben liggen thuis, dan levert zo'n versie tussen de 20.000 en 25.000 euro op.

Waar?

J.K. Rowling werd geboren in Yate, Engeland.

Meer weten? 

Bekijk hier de trailer van de eerste Harry Potter-film uit 2001.