Ole Kirk Kristiansen

Bedenker en oprichter van LEGO. 

Lees en luister mee!

Ole Kirk Kristiansen is bekend als de bedenker en oprichter van het merk LEGO®. Ole werd in het jaar 1891 geboren in Denemarken en werkte aan het begin van zijn leven als timmerman. Hij kocht een houtbewerkingsfabriek in het Deense plaatsje Billund en maakte meubels

Op een dag in 1924 brandde de hele fabriek af omdat zijn zoon een fikkie had gestookt in de werkplaats. Toen hij zijn bedrijf opnieuw probeerde op te bouwen, ging dat maar moeizaam. Dit kwam onder andere door de grote financiële crisis van de jaren 30. Kristiansen besloot daarom in 1932 houten speelgoed te gaan maken om extra geld te verdienen. In het jaar 1934 noemde Ole Kirk zijn bedrijf LEGO®. Een zelfgemaakt woord wat bestaat uit twee verschillende Deense woorden. Leg, wat speel betekent en godt, wat goed betekent. Kortom, LEGO® betekent speel goed!

Een van de eerste LEGO producten. De houten speelgoedeend uit 1935. (Brickipedia)

Hoewel het de goede kant leek op te gaan met de verkoop van zijn speelgoed, kreeg Ole Kirk in 1942 weer een brand in zijn werkplaats en zijn speelgoedfabriek brandde tot de grond af. Ole Kirk was genoodzaakt om zijn bedrijf helemaal opnieuw op te bouwen. In die tijd werd er langzamerhand meer plastic gebruikt in speelgoed, omdat het goedkoper was en langer meeging. Kristiansen ging dit ook gebruiken in zijn speelgoed en maakte onder andere plastic autootjes. 

 

Een LEGO Citroën DS19. (Thiemo Schuff, 2010)

Pas na de oorlog ging Ole Kirk de bekende bouwsteentjes maken. Ze hadden het idee afgekeken bij de Brit Hilary Fisher Page, die de steentjes al eerder had bedacht. De zoon van Ole Kirk, Godtfred was overtuigd van de enorme kansen die dit soort bouwsteentjes konden bieden voor het bedrijf. Hij ging hard aan de slag met het verbeteren van de plastic blokjes.

In 1958 kregen Ole Kirk en Godtfred het patent voor het LEGO®-steentje dat we nu ook nog kennen.

Het Amerikaanse pantent van de LEGO-steentjes. (Christiansen, Godtfred Kirk, 1958)

Het Amerikaanse patent van de minifiguur. (Interlego AG, 1978)

Ole Kirk stierf twee maanden later op 11 maart 1958 en zou nooit het enorme succes meemaken van het LEGO®-blokje. LEGO® is namelijk uitgeroepen tot het speelgoed van de eeuw en is het grootste en bekendste speelgoedmerk ter wereld. In al die jaren is het LEGO®-steentje zelf nauwelijks veranderd. Zo passen de steentjes van nu gewoon op de steentjes uit 1958. De minifiguren kwamen in 1978 voor het eerst op de markt.

Tegenwoordig zijn er thema’s op de markt van Disney, Star Wars, Marvel, Harry Potter en talloze andere samenwerkingen met grote bedrijven. Er zijn films als de LEGO® Movie, games en vele andere producten. Toch blijft het bouwen met de LEGO®-steentjes en het gebruik van je eigen fantasie altijd het belangrijkste voor LEGO® en proberen ze daarmee de oprichters Ole en Godtfred te herinneren.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat je met zes standaard LEGO®-steentjes van 2 bij 4 nopjes, 915.103.765 combinaties gemaakt kunnen worden?

Waar?

LEGO werd opgericht in Billund, Denemarken. Het hoofdkantoor staat daar nog steeds!

Meer weten?

​Het hele LEGO verhaal kan je zien in deze fantastische tekenfilm!