Tyrannosaurus Rex

De grootste vleeseter ooit

Lees en luister mee!

Meer dan 70 miljoen jaar geleden, lang voordat er mensen waren, liepen er de aarde dinosauriërs rond. Er waren allerlei soorten en maten, van heel klein tot enorm groot.

 Dan moet je denken aan een Velociraptor, een razendsnelle vleeseter van maar 50 centimeter hoog of wat dacht je van een gigantische planteneter van 40 meter hoog, de Argentinosaurus. En iedereen heeft vast wel eens gehoord van de Triceratops, een dino met 3 gigantische hoorns op zijn hoofd.

Velociraptor door Matt Martyniuk

Argentinosaurus door Nobu Tamura

Triceratops door Nobu Tamura

Maar de allerbekendste van allemaal, is natuurlijk de Tyrannosaurus Rex. De koning van de dino's, want als je zijn naam zou vertalen staat het voor "alleenheersende koning van de hagedissen". Met zijn kleine pootjes maar enorme bek vol met scherpe tanden, was hij de grootste en gevaarlijkste dino van allemaal. Het eerste fossiel van een T-Rex, zoals hij ook wel wordt genoemd, werd in 1874 gevonden in Colorado, Amerika. Daarna zijn er nog tientallen skeletten gevonden van dit roofdier. 

De Tyrannosaurus Rex was ook een van de laatste dino's die op aarde rond liep, want ongeveer 66 miljoen jaar geleden stierven alle dino's uit. Waarschijnlijk door een inslag van een gigantische meteoriet in wat nu Mexico is. De atmosfeer werd helemaal bedekt door stof, waardoor er nauwelijks meer zonlicht op aarde was, hierdoor stierven praktisch alle planten en daardoor ook dieren uit.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat er in Naturalis, een museum in Leiden, heel veel skeletten van dinosauriërs te zien zijn? Met als hoogtepunt een echt skelet van een T-Rex, genaamd Trix.

Trix in Naturalis

De eerste T-Rex werd gevonden in Colorado, Verenigde Staten.

Meer weten? Check deze video!