Koning Arthur

Excalibur, Guinevere, Camelot, Merlijn & Lancelot

Lees en luister mee!

Koning Arthur is een beroemde figuur uit de Britse geschiedenis. Hoewel details van zijn leven onduidelijk zijn, is hij vooral bekend door zijn heldhaftige daden en legendarische avonturen. Maar bestond koning Arthur eigenlijk wel?

Volgens oude Britse verhalen en legendes was Arthur een jonge prins. Op een dag trok hij Excalibur, een magisch zwaard, uit een steen en zo werd hij koning. Hij trouwde met zijn grote liefde Guinevere en regeerde vanuit zijn kasteel Camelot.

Arthur stichtte de orde van de Ronde Tafel, een groep trouwe ridders die hem hielpen bij zijn veldslagen en missies. Beroemde ridders van de ronde tafel waren:

  • Gawain, een neef van Arthur en de meest trouwe van allemaal.
  • Percival, een jonge en onervaren ridder maar met een gouden hart.
  • Tristan, de beste vriend van Arthur
  • Kay, de oom van Arthur met de meeste ervaring en wijsheid.
  • De bekendste van allemaal is Lancelot. De beste ridder van allemaal, maar later een van de grootste vijanden van Arthur. Lancelot kreeg een relatie met Guinevere, de vrouw van Arthur.

Koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel (Gallica, 1470)

Lancelot en Guinevere (Bitter, 1814)

Verder kreeg Arthur steun van Merlijn, een wijze tovenaar die vaak wordt beschreven als de raadgever van de koning. Arthur's grootste vijand was een prins genaamd Mordred. Hij was jaloers op Arthur's macht en rijkdom. Mordred en Arthur streden vele gevechten tegen elkaar, maar uiteindelijk slaagde Mordred erin Koning Arthur te doden in de Slag van Camlan.

 

Merlijn de tovenaar (Nuremberg Chronicle, 1493)

Merlijn presenteert de toekomstige koning Arthur (Emil Johann Lauffer, voor 1909)

De dood van Koning (Arthur James Archer, 1860)

Tot zover het verhaal van de legende van Arthur. Pas opgeschreven rond 1200 na Christus, terwijl de echte Arthur waarschijnlijk ergens tussen het jaar 400 en 600 leefde. Maar wie was die echte Arthur? Dat weten we eigenlijk niet.

Er zijn verschillende boeken van rond het jaar 500 over figuren die Arthur heten.  De verhalen zijn alleen heel vaag en bieden weinig informatie over zijn leven of daden. Bijvoorbeeld, de Britse geschiedschrijver Gildas, die leefde in de 6e eeuw, vermeldt een "Arthur" die een grote veldslag heeft gewonnen. Helaas wordt er helemaal niet beschreven wie die Arthur is. Andere mensen denken dat Arthur veel eerder leefde en een van de laatste Romeinse commandanten in Britannië was.

Kortom, er zijn heel veel theorieën over de historische Arthur. Waarschijnlijk is de échte Arthur een samenvoeging van veel Britse helden, samengevoegd tot één verhaal.

Een afbeelding van Koning Arthur uit een 15e eeuwse versie versie Historia Regum Britanniae.

Kunstwerk van Koning Arthur  bij Tingagel door Rubin Eynon.

Om dit verhaal af te sluiten:

Koning Arthur houdt ook vandaag nog veel mensen en kinderen bezig. Er zijn ontzettend veel verhalen en boeken te lezen maar ook films en series. Steeds veranderen de verhalen een klein beetje. Sommigen mensen geloven zelfs dat Arthur ooit terugkeert als Engeland hem hard nodig heeft!

Waar?
Er is een vermoeden dat Camelot vlakbij het plaatsje Huttersfield in Engeland lag. 

Meer weten? 
Koning Arthur leefde vlak na de val van het Romeinse Rijk.