Boudica

Koningin van de Icenii

Lees en luister mee!

Het is het jaar 60 en het Romeinse Rijk heerst in Britannia . Vele Keltische stammen hadden een verbond gesloten met de Romeinen. Zo ook de koning van de Icenii stam. Toen hij stierf liet hij zijn eigendommen na aan de Romeinse keizer, zoals afgesproken met de Romeinen. 

Behalve een klein deel van zijn bezittingen, die liet hij na aan zijn dochters en zijn vrouw. Dit was tegen de afspraken in en de Romeinse leiders waren niet blij, want alles moest naar de keizer. De Romeinen reageerde heel heftig. Ze pakte al het land en bezittingen af van de Icenii stam. De dochters van de koning werden in het openbaar verkracht. De vrouw van de koning werd gemarteld. Haar naam was Boudica.

Boudica was zo boos, dat ze besloot om wraak te nemen.  Ze kreeg het voor elkaar om tientallen stammen met elkaar te verenigen en trok ten strijde naar de stad Romeinse Camulodunum. Daar aangekomen was ze net zo genadeloos als de Romeinen. Ze nam geen gevangenen en vermoordde iedereen die ze tegenkwam. 

Het beroemdste schilderij van Boudica (John Opie, circa 1800)

Boudica en haar soldaten (Charles Hamilton Smith, 1821)

Daarna probeerde een legioen haar te stoppen. Maar met hun 5000 man tegen de bijna 100.000 van Boudica maakten de Romeinen geen schijn van kans. Boudica liet niemand in leven.

Daar stopte het niet. Haar woede was niet te stoppen. Ze trok met haar leger naar de stad Londinium, wat nu Londen is. Ze veroverde de stad en stak het in brand. Ook hier waren nauwelijks overlevenden.

Beeld van Boudica in London (Paul Walter, 31 januari 2013)

Boudica ging door, haar wraak was eindeloos. Ze verwoestte nog een stad, totdat ze een groot Romeins leger tegenkwam. Toen Boudica het leger zag, werd ze overmoedig. Ze nodigde zelfs vrienden en familie uit om naar de veldslag te komen kijken. Echter, na enkele uren was de veldslag over. Boudica en haar leger waren kansloos.

Dat was de bevestiging van de Romeinse macht in Brittania en daarmee laatste grote opstand tegen de Romeinen. Boudica stierf waarschijnlijk op het slagveld en ligt volgens de legende begraven onder perron 8, 9 of 10 van King Cross Station in Londen.

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat het leger van Boudica zichzelf blauw verfde en naakt in de aanval gingen? Zo hoopten ze de vijand af te schrikken!

Waar?

Het verhaal van Boudica vond plaats in Brittanica, het huidige Engeland.

Meer weten?

Dit is het einde van de oudheid. Hoe is het Romeinse Rijk gevallen?