Henry VIII

Beruchte Engelse koning die zijn eigen kerk begon.

Lees en luister mee!

Henry VIII was koning van Engeland tussen 1509 en 1547. Hij kwam uit het “huis van Tudor”, een van de bekendste families uit de Britse geschiedenis. Henry kreeg het voor elkaar om Engeland en Wales onder een troon te verenigen en de Schotse legers meermalen te verslaan.

Toch is Henry VIII bekender geworden om zijn vele vrouwen en de afscheiding van de Rooms-Katholieke kerk. Dit kwam omdat hij wilde scheiden van zijn vrouw Catharina. Zij had tijdens het huwelijk zes kinderen gekregen, waarvan er nog maar een in leven was, de latere koningin Mary.

Henry wilde dus een nieuwe vrouw, die hem wél een zoon kon geven. De Paus gaf alleen geen toestemming voor een scheiding. Henry was woedend en hij nam afstand van de Rooms-Katholieke kerk. Zijn volgende besluit was uniek, Henry richtte zijn eigen kerk op: de Anglicaanse kerk, ook wel bekend als de Kerk van Engeland. Hij benoemde zichzelf tot hoofd van deze kerk en kon zo toch scheiden van Catharina. 

De scheiding van Catharina en Henry (Laslett John Pott, 1880)

Henry VIII (Joos van Cleve circa 1531)

Niet veel later, in 1533, trouwde hij met Anne Boleyn. Helaas kregen ze slechts één dochter, de latere koningin Elizabeth. Dus wilde hij ook Anne Boleyn af. Hij beschuldigde haar onder andere van hekserij en vreemdgaan. Ze werd "schuldig" bevonden en samen met haar vijf zogenaamde minnaars in 1536 onthoofd.

Met zijn volgende vrouw, Jane Seymour, kreeg hij wel een zoon, Eduard. Jane stierf echter bij de bevalling. Daarna kreeg hij nog drie vrouwen, een van die vrouwen heeft hij ook laten onthoofden. Dat bracht zijn totaal dus op zes vrouwen, waarvan hij er dus twee heeft laten onthoofden.

De zes vrouwen van Henry VIII:

Catharina of Aragon 1509–1533  (Lucas Horenbout, 1525)

Anne Boleyn 1533–1536 (Engelse School, 1550)

Jane Seymore 1536–1537 (Hans Holbein, 1537)

Anne of Cleves 1540 (Hans Holbein, 1539)

Catherine Howard 1540–1542 (Hans Holbein, 1540)

Catherine Parr 1543–1547 (William Scrots. circa 1545)

 

Henry VIII zelf stierf vrij jong op 55-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan de gevolgen van een hartaanval. Hij had namelijk enorm overgewicht en woog wel 178 kilo. Daarnaast had hij nog vele andere aandoeningen zoals diabetes, reuma en oude oorlogswonden die niet goed waren genezen.

Henry is de geschiedenis ingegaan als een van de bekendste Engelse koningen, die ook andere landen heeft laten zien dat een land zich kon afscheiden van de Rooms Katholieke kerk. Andere landen, zoals Nederland, volgden dit voorbeeld door Protestants te worden.

Het harnas van Henry VIII, rond 1544. Hier is goed te zien dat hij wat kilootjes te veel woog. 

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Henry de eerste Britse koning was die afgestudeerd is aan de universiteit? Hij studeerde rechten in Oxford.

Waar?

Henry VIII stierf in zijn paleis Whitehall in London.

Meer weten?

Bekijk deze geweldige video van "Welkom in de 80-jarige oorlog"