Christoffel Columbus

Ontdekker van Amerika

Lees en luister mee!

Christoffel Columbus is geboren in het jaar 1451 in Genua, Italië. Hoewel hij een eenvoudige achtergrond had, wist hij zich op te werken tussen de adel van Portugal en Spanje. Columbus was een groot fan van Marco Polo en het boek waarin hij schreef over zijn avonturen in Azië. Columbus wilde zelf ook zo’n reis maken. Hij was ervan overtuigd dat hij een snellere route naar Indië kon vinden dan om Afrika heen te varen.

Hij ging met zijn plan naar de Portugese koning, maar kreeg geen geld of toestemming. Vervolgens probeerde hij het bij de Spaanse koningin Isabella, en bij haar lukte het wel. Na jaren van onderhandelen vertrok Columbus met drie schepen, waaronder de beroemde Santa Maria, op 3 augustus 1492 naar Indië.

Isabella 1 van Castille (onbekend, 1490)

Vertrek van Columbus op 03-08-1492. (The Prang Educational Co., 1893)

Op 12 oktober 1492 riep een matroos: "Land in zicht!". Columbus en zijn mannen zetten voet aan land. Columbus noemde het eiland San Salvador en ze werden opgewacht door nieuwsgierige lokale inwoners. Columbus noemde hen Indianen, omdat hij dacht dat hij Indië had bereikt.  Maar in werkelijkheid was het Indië helemaal niet, maar een van de eilanden van de Bahama's. Hoewel hij dat zelf nog niet wist, merkte hij wel dat de inwoners totaal niet leken op de beschrijvingen van Marco Polo en dat de rijkdommen er ook niet waren. Sterker nog, de bevolking leefde nog in het stenen tijdperk.

Columbus op zijn Schip de "Santa Maria" (Emanuel Leutze, 1855)

Columbus komt aan in Amerika.( L. Prang & Co., 1893)

Niet veel later ontdekte hij Cuba, Colombia en tal van andere landen.  Daar ontdekte hij ook veel producten die nu heel normaal zijn in Europa. Bijvoorbeeld aardappels, katoen, tomaten, maïs en bananen

Helaas heeft zijn ontdekking ook negatieve gevolgen gehad voor de lokale bevolking. Veel mensen zijn gestorven aan ziektes die Columbus en zijn mannen meebrachten. Ook werd de bevolking gedwongen om te werken als slaven, en kon Columbus een wrede man zijn.

Het is dus belangrijk om te onthouden dat het verhaal van Columbus twee kanten heeft, zoals wel vaker het geval is in de geschiedenis. Aan de ene kant zijn de ontdekkingen van Columbus ontzettend belangrijk geweest voor de hele wereld. Aan de andere kant had het veel negatieve kanten voor de oorspronkelijke bevolking van Amerika.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Columbus niet de eerste was die het Amerikaanse continent ontdekte? Rond het jaar duizend reisde de Viking Leiff Eriksson richting Groenland. Toen hij uit koers raakte, strandde hij en zijn bemanning in Noord-Amerika. Vikingen hebben daar uiteindelijk zelfs bijna 200 jaar naar toe gereisd.

Waar?

Columbus kwam in 1492 aan op San Salvador, dat ligt in de Bahama's.

Meer weten?

Bekijk dit filmpje over de ontdekkingsreizen! 

Vanessa Ouwerling (Six Bricks Nederland) is trotse ambassadeur van Christoffel Columbus
Ook ambassadeur worden? Klik hier!