Nikola Tesla

Uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige

Van de naam Tesla heb je vast wel eens gehoord. Het is namelijk het bedrijf van Elon Musk dat elektrische auto’s maakt. Maar wist je dat de naam van dit bedrijf is geïnspireerd door Nikola Tesla?

Hij was een uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige. Tesla werd geboren 1856 in Kroatië. Als student ging hij onder andere naar de Universiteit van Praag en Graz en verhuisde in 1884 naar Amerika.

In Amerika werkte hij samen met de beroemde uitvinder Thomas Edison bij een van de grootste bedrijven ter wereld: General Electric. Al snel raakten de twee uitvinders in een strijd over welke richting ze op moesten. Thomas Edison wilde namelijk gelijkstroom gaan gebruiken, maar Tesla de veel goedkopere en efficiëntere wisselstroom. Ze kregen ruzie en Edison weigerde om Tesla een loonsverhoging te geven.
Tesla ging weg bij General Electric en werkte zijn plannen verder uit bij een ander bedrijf. De wisselstroom bleek uiteindelijk zo succesvol te zijn, dat Tesla de strijd om elektriciteit won. Zelfs Thomas Edison was genoodzaakt om over te stappen op wisselstroom.

De wisselstroom en veel andere uitvindingen van Nikola Tesla hebben ervoor gezorgd dat wij nu een stabiel elektriciteitsnetwerk hebben.

Thomas Edison (Louis Bachrach, 1922)

Wereldberoemde foto van Tesla in zijn laboratorium met teslatransformator (december, 1899)

Later, op 25 april 1891 patenteerde Nikola Tesla de "teslatransformator" en liet deze werkend zien. Deze bijzondere transformator kon hele hoge elektrische spanning creëren en hoge frequenties bereiken. Latere en kleinere versies van deze uitvinding worden nu nog gebruikt. Het zit radio’s en televisies, maar er kunnen ook signalen mee verzonden worden.

Veel hobbyisten bouwen nu ook nog graag een teslatransformator omdat het spectaculaire stroomstoten laat zien en er zelfs een soort van muziek mee gemaakt kan worden.

Tesla was overigens ook een dromer. Hij droomde bijvoorbeeld van gratis elektriciteit voor iedereen en dat zijn uitvindingen voor wereldvrede zouden zorgen. Helaas is dat nog niet het geval, maar zijn uitvindingen waren zijn tijd ver vooruit. Denk bijvoorbeeld aan draadloos opladen. Tegenwoordig vinden we dat heel normaal, maar Tesla heeft al meer dan 100 jaar geleden aangetoond dat dit kan. Hij kreeg het bijvoorbeeld voor elkaar om twee lampen draadloos te laten branden.

Tesla met op de achtergrond een spiraalwinding van zijn Tesla spoeltransformator voor draadloze elektriciteit (Electrical Review, May 20, 1896, p. 263)

Een draadloze QI oplader, praktisch dezelfde technologie die Tesla meer dan 100 jaar eerder bedacht. (Nostrils.ua, 2015)

Tesla was dan wel een briljante uitvinder, een goede zakenman was hij niet. Hij kon bedrijven slecht overtuigen van zijn briljante ideeën. Daardoor verkocht hij zijn uitvindingen niet of tegen heel weinig geld. Tesla stierf op 86-jarige leeftijd in armoede en onbekendheid. Pas later werd duidelijk wat zijn uitvindingen voor de wereld hebben betekend. Tegenwoordig is hij voor veel wetenschappers en uitvinders een inspiratie, denk maar aan de Tesla auto.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Nikola Tesla vegetariër was en een enorme liefde had voor duiven? Hij heeft zelfs gezegd dat hij verliefd was op een witte duif. 

Waar?

Nikola Tesla werd geboren in het dorpje Smiljan, in het huidige Kroatië

Meer weten? 

Bekijk deze geweldige remix van The Weeknd's "Blinding Lights" met behulp van teslatransformators.