Sherlock Holmes

Briljante detective die spannende mysteries oplost.

Sherlock Holmes is de hoofdpersoon uit de boeken van Sir Arthur Conan Doyle. Deze Schotse schrijver werd in 1859 geboren in Edinburgh.

Hij studeerde eerst medicijnen en werkte vervolgens als scheepsarts en huisarts. Toen schreef hij al korte verhalen, maar in 1887 brak hij door als schrijver met het verhaal A Study In Scarlett" of in het Nederlands: "Een studie in het rood".

Dit boek gaat over Dokter Watson en hoe deze in contact komt met ene Sherlock Holmes, een privédetective. Dokter Watson en Sherlock Holmes gaan wonen op 22-1B Bakerstreet in Londen en worden goede vrienden. In hun eerste "zaak" heeft de organisatie Scotland Yard hen ingehuurd om een moord op te lossen in het plaatsje Brixton.

Sherlock is een briljant detective. Want door zijn fantastische geheugen kan hij uit de kleinste details belangrijke conclusies trekken.

Eigenlijk kan Sherlock Holmes alles. Hij is scheikundige, heeft veel kennis van anatomie en is een briljant muzikant. Bovendien is het een meester in vermommen; de meest gekke outfits trekt hij aan om zo onherkenbaar te infiltreren in criminele organisaties.

Toch heeft Sherlock ook zijn gebreken. Hij kan onpersoonlijk en koud overkomen met weinig geduld voor de emoties van anderen. Verder is zijn relatie met de politie en Scotland Yard niet altijd even goed, vanwege zijn experimentele manier van onderzoek doen.

Arthur Conan Doyle (Arnold Genthe, 1901)

Voorkant van "A Study In Scarlet" uit 1887

In 22-1B Bakerstreet is Sherlock Holmes museum (Jordan1972, 2007)

Standbeeld van Sherlock (Siddharthkrish, 2007)

Dit eerste verhaal was meteen een gigantisch succes en meer verhalen volgde. Arthur Conan Doyle werd als schrijver ook ongekend populair en dat leverde steeds meer druk op. Zelfs zoveel, dat hij eigenlijk van het karakter af wilde. Hij liet Sherlock, samen met zijn aartsvijand Professor Moriarty, sterven in het boek “The Final Problem”. Hiermee hoopte hij van de fanatieke fans af te zijn. Het tegenovergestelde gebeurde, de fans waren woedend. De schrijver bedacht zich en bracht Sherlock in een nieuw verhaal weer tot leven. 

 

Sir Arthur Conan Doyle sterft in het jaar 1930. Tijdens zijn leven heeft hij uiteindelijk 4 boeken en 56 korte verhalen geschreven over Sherlock Holmes en zijn vriend Dokter Watson. 

Sinds zijn dood zijn er nog honderden films, strips en series gemaakt over Sherlock Holmes. Waarschijnlijk zal dit ook nooit stoppen en zal de briljante detective altijd onderdeel blijven van onze cultuur.

Om dit verhaal af te sluiten:

Bijna iedereen kent de beroemde hoed die Sherlock Holmes draagt, het is tegenwoordig zelfs een symbool om een detective uit te beelden. Maar wist je dat in de 19e eeuw geen enkele detective zo’n hoed droeg? Het is namelijk een hoed die vooral hertenjagers gebruikten.

 

Waar?

Sherlock Holmes woonde op 22-1B Bakerstreet, Londen.

Meer weten?

Bekijk deze 10 bijzondere weetjes over Sherlock Holmes.