Barack Obama

Eerste Afro-Amerikaanse president en Nobelprijs winnaar

Lees en luister mee!

Barack Obama was tussen 2009 en 2017 de eerste Afro-Amerikaanse president van Amerika. Obama werd op 4 augustus 1961 geboren in Honolulu, Hawaii. Zijn vader was een Keniaan en zijn moeder een Amerikaanse. 

Obama (rechts) met zijn opa, moeder en zusje. (Courtesy of Obama for America, mid jaren 70)

Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij twee was en zijn moeder hertrouwde niet veel later met een Indonesische man. Toen de jonge Barack tien jaar oud was, ging hij bij zijn opa en oma wonen.

In zijn studietijd studeerde hij politicologie in New York en daarna rechten aan Harvard. Daar slaagt hij met heel hoge cijfers en gaat vervolgens jarenlang werken als advocaat in Chicago. Als advocaat is Obama veel met mensenrechten bezig. Dat bracht hem in contact met mensen met diverse achtergronden en hij zag steeds meer dat er nog steeds ontzettend veel ongelijkheid was in de Verenigde staten. Daarom nam hij de beslissing om over te stappen naar de politiek, in de hoop verandering te realiseren.

Barack Obama maakt als politicus een flitsende carrière en wordt in 2004 senator. Hij is dan pas de vijfde Afro-Amerikaanse senator in de geschiedenis van de Senaat. Ook in deze functie krijgt hij snel bekendheid. Door zijn charmante, maar overtuigende manier van spreken, inspireerde hij veel mensen. Hij werd door de hele wereld bekend toen hij in een speech in Afrika zei:

“Er zijn niet een zwart Amerika en een blank Amerika en een latino Amerika en een Aziatisch Amerika; er zijn de Verenigde Staten van Amerika.”

In 2007 kondigde Obama aan dat hij ging meedoen aan de presidentsverkiezingen en in 2008 werd hij met een grote meerderheid verkozen als 44e president van de Verenigde Staten en de eerste met een Afro-Amerikaanse achtergrond.

Senator Obama (U.S. Senate, 13 april 2005)

Obama tijdens zijn presidentiële campagne (Carol M. Highsmith, 28 augustus 2008)

Acht jaar lang was Obama president van Amerika, waar hij met veel moeilijke zaken te maken kreeg. Het ging niet goed met de economie, er was veel onrust onder de bevolking en de Amerikanen waren in oorlog met Irak en Afghanistan. Obama voerde veel veranderingen door en heeft in acht jaar tijd veel bereikt:

  • Vrijwel meteen gaf hij een bevel voor terugtrekking van Amerikaanse soldaten in Irak.
  • Hij zorgde voor een zorgstelsel waarbij elke Amerikaan zich kon verzekeren tegen ziekte.
  • Dankzij veel van zijn maatregelen ging het beter met de Amerikaanse economie.
  • Hij zette zich in voor de LHBTQI+ gemeenschap en maakte het homohuwelijk legaal.
  • Als eerste president in jaren, ging hij weer in gesprek met landen als Cuba en Iran.
  • Hij tekende een belangrijk klimaatakkoord in Parijs om opwarming van de aarde tegen te gaan.
  • Hij gaf in 2011 het bevel om de terrorist Osama bin Laden te doden.

Barack Obama en Vladimir Putin (Kremlin.ru, 29 september 2015)

Tijdens zijn presidentschap liet Obama duidelijk merken dat hij geloofde dat alle mensen gelijke kansen verdienen en dezelfde rechten hebben. Hij wilde een Amerika waar iedereen elkaar respecteert en waar geen ruimte is voor discriminatie. Mensen vergelijken hem soms ook met Martin Luther King, die ook streed voor gelijke rechten en grootse toespraken hield, en Abraham Lincoln, die bekend stond als de Amerikaanse president die de slavernij afschafte.

Barack Obama werd in 2016 opgevolgd door Donald Trump en sindsdien schrijft hij boeken en zet hij zich nog steeds in voor burgerrechten.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Barack Obama in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg? Hij was toen pas een jaar president en veel mensen vonden dat hij nog niet genoeg had bereikt voor deze belangrijke prijs. In 2015 zei een van de juryleden zelfs dat hij spijt had dat Obama de prijs had gekregen.

Waar?

Barack Obama werd geboren op Honolulu, Hawaii, Verenigde Staten.

Meer weten?

Ook president van Amerika worden? Bekijk dit filmpje!

Thijs Roovers (dagelijks bestuur AOb) is ambassadeur van Barack Obama.
Ook ambassadeur worden? Klik hier!