Martin Luther King
Burgerrechtenleider die streed voor gelijke rechten voor Afro-Amerikanen
Lees en luister mee!
Martin Luther King was een Amerikaanse dominee en burgerrechtenleider die een belangrijke rol speelde in de strijd voor gelijke rechten van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten.
Hij werd geboren in 1929 in Atlanta, Georgia en als kind werd hij al vaak geconfronteerd met discriminatie. Er was in die tijd namelijk nog sprake van segregatie. Segregatie betekent dat mensen op basis van hun huidskleur of afkomst gescheiden werden gehouden van andere mensen. Hoewel Lincoln 1863 de slavernij had afgeschaft, was er nog totaal geen sprake van gelijkheid in Amerika. Afro-Amerikanen hadden niet dezelfde rechten als witte mensen. Ze werden in veel openbare plekken zoals scholen, restaurants, theaters en openbaar vervoer, gedwongen om apart te zitten of aparte ingangen te gebruiken. Deze aparte regelingen werden segregatie genoemd. Martin Luther King ging bijvoorbeeld naar een middelbare school voor zwarte kinderen in Atlanta.
Na zijn studie en het behalen van een doctoraat in theologie, werd Dr. King, want zo werd hij ook vaak genoemd, dominee in Alabama. Daar raakte hij al snel betrokken bij een burgerrechtenbeweging die zich inzette voor gelijke rechten van Afro-Amerikanen.
In 1955 werd Rosa Parks in het Amerikaanse plaatsje Montgomery gearresteerd omdat ze weigerde haar plaats af te staan aan een blanke passagier. Dit leidde tot veel verontwaardiging bij de Afro-Amerikaanse gemeenschap en Martin Luther King organiseerde een groot en vreedzaam protest. Hij riep op om het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het busvervoer te boycotten. Deze boycot duurde 381 dagen en bracht het bedrijf op de rand van faillissement. Dit zorgde voor het einde van de segregatie in het openbaar vervoer in Montgomery.
Door dit protest kreeg Dr. King landelijke bekendheid. Zijn manier van spreken ontroerde veel mensen omdat hij op een eerlijke maar vreedzame wijze opriep tot gelijkheid van alle Amerikaanse Burgers.
In de jaren ’60 organiseerde hij tal van bijeenkomsten waarbij hij honderdduizenden mensen toesprak. Zijn bekendste toespraak was op 28 augustus 1963 in Washington DC bij het Lincoln Memorial. Hier waren 250.000 mensen bij aanwezig en zijn betoog ging de geschiedenis in als de “I have a dream” toespraak. Hier zei hij onder andere:
“Ik heb een droom dat mijn vier kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld zullen worden op de kleur van hun huid, maar op de inhoud van hun karakter. Ik heb een droom vandaag.”
Zijn speeches en de gigantische opkomsten bij de protesten gingen de hele wereld over. In 1964 kreeg Dr. Martin Luther King op 35-jarige leeftijd, als jongste persoon ooit, de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn strijd voor gelijke rechten. Een jaar later werd een van zijn grootste eisen toegekend. President Johnson tekende de zogenaamde Civil Rights Act. Hiermee werd discriminatie en segregatie in de wet verboden en kreeg de Afro-Amerikaanse gemeenschap ook stemrecht.
Maar de nieuwe wet betekende niet dat discriminatie meteen verdwenen was, en Martin Luther King ging onvermoeibaar door met zijn inzet voor gelijke rechten. Toch werd hij ook veel geconfronteerd met tegenstand en haat, wat uiteindelijk zijn leven kostte. Op 4 april 1968 werd Martin Luther King doodgeschoten op het balkon van zijn hotel in Memphis. Martin Luther King werd slechts 39 jaar oud. Zijn boodschap van geweldloosheid en gelijke rechten voor iedereen heeft een diepe indruk achtergelaten op de Amerikaanse samenleving en de wereld.
Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat Martin Luther King wel 29 keer is gearresteerd? Hoewel zijn protesten altijd vreedzaam waren, zochten tegenstanders continu naar redenen om hem te laten arresteren. Vrijwel altijd werd hij vrijgesproken na een arrestatie.
Waar?
De "I have a dream speech" vond plaats bij het Lincoln Memorial in Washington D.C..
Meer weten?
Bekijk hier de wereldberoemde speech.