Neil Armstrong

De eerste mens op de maan

Lees en luister mee!

Neil Armstrong is met afstand de bekendste astronaut allertijden. Hij werd geboren in 1930 op een boerderij in de Amerikaanse staat Ohio. Tijdens zijn jeugd nam zijn vader hem veel mee naar vliegshows. Zo ontstond voor Neil de fascinatie voor vliegen en haalde hij al op 16-jarige leeftijd zijn vliegbrevet.

Nadat hij luchtvaart- en ruimtetechniek had gestudeerd werd Armstrong in 1949 opgeroepen door de marine en daar werd hij piloot. Tijdens zijn tijd als marine piloot vloog hij in verschillende straaljagers en bommenwerpers. Gedurende Koreaanse Oorlog vloog hij 78 missies. Kortom, in slechts een paar jaar werd Armstrong een ontzettend ervaren piloot.

Na zijn carrière bij de marine, ging Neil Armstrong aan het werk als testpiloot bij de National Aeronautics and Space Administration ofwel NASA. Een instantie die verantwoordelijk is voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. In die tijd was Amerika met de Sovjet-Unie, wat nu Rusland is, verwikkeld in een ware “race om de ruimte” en de Sovjet-Unie was aan het winnen. Zij hadden de eerste satelliet in een baan om de aarde gebracht, een hondje in een baan rond de aarde laten vliegen én ze brachten Yuri Gagarin als eerste mens de ruimte in. Kortom, Amerika moest een inhaalslag maken. Daarom kondigde president John F. Kennedy in 1961 aan, dat Amerika alles in het werk zou stellen om als eerste een mens op de maan te zetten. De NASA, startte daarom het Apolloproject waarmee de eerste mens op de maan gebracht moest worden.

Neil Armstrong met een X-15-1.  (NASA, 9 december 1960)

Neil Armstrong had ondertussen al een groot aantal experimentele vliegtuigen gevlogen voor de NASA en mocht als piloot en gezagvoerder voor het eerst de ruimte in met de Gemini 8. Een Amerikaans ruimtevaartuig dat astronauten in een baan rond de aarde bracht.

In 1968 werd Armstrong samen met Buzz Aldrin en Michael Collins geselecteerd voor de Apollo 11 missie. Deze missie zou voor het eerst een man op de maan moeten brengen. Na meer dan een jaar intensieve training was het zover.

Op 16 juli 1969 werd een Saturn V raket met de astronauten gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Na een reis van vier dagen landden Neil Armstrong en Buzz Aldrin op 20 juli met de maanlander Eagle op de maan. De andere astronaut, Michael Collins, bleef in een baan rond de maan. Na een korte rustperiode liep Neil Armstrong als eerste de trap van de maanlander af. Bijna 450 miljoen mensen zaten ademloos gekluisterd aan de radio of tv.

Neil Armstrong, Michael Collins en Buzz Aldrin (NASA, 1969)

Lancering van de Saturn V raket (NASA, 16 juli 1969)

De "Eagle" maanlander (NASA, 20 juli 1969)

Op 20 juli 1969 om 21:56 zette hij de eerste stap op de maan en sprak de legendarische woorden:

"That’s one small step for man, one giant leap for mankind."

Of in het Nederlands:

"Een kleine stap voor een mens, een enorme sprong voor de mensheid."

Neil Armstrong en Buzz Aldrin liepen daarna meer dan tweeëneenhalf uur rond op de maan en deden diverse onderzoeken. Bovendien werd met grote trots de Amerikaanse vlag op de maan geplant. Voordat ze terugkeerden naar de aarde, belde president Richard Nixon vanuit het Witte Huis om de astronauten te feliciteren. Op 24 juli 1969 landden de drie mannen veilig in de Grote Oceaan.

Buzz Aldrin en de Amerikaanse vlag (NASA / Neil A. Armstrong, 20 juli 1969)

Daarna maakten de astronauten een 45-daagse wereldreis waar zij overal ontvangen en gehuldigd werden als helden. Armstrong kwam zelfs naar Nederland.

Neil Armstrong kondigde na zijn vlucht al aan dat hij geen plannen had voor een nieuwe ruimtereis en dat gebeurde ook niet. Armstrong werd hoogleraar luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, begon een boerenbedrijf en over de hele wereld vertelde hij over zijn avonturen als astronaut.

 

Neil Armstrong overleed in 2012 als gevolg van complicaties na een operatie. Na het overlijden van Armstrong liet de toenmalige Amerikaanse president, Barack Obama, de vlag halfstok hangen op alle Amerikaanse overheidsgebouwen. Obama prees Armstrong als één van grootste Amerikaanse helden, niet alleen van zijn eigen tijd, maar van alle tijden.

Michael Collins, Neil Armstrong en Buzz Aldrin in Nederland (Eric Koch, 9 oktober 1969)

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Armstrong en Aldrin de Amerikaanse vlag te dicht bij de maanlander hadden geplant? Toen de maanlander opsteeg, werd de vlag per ongeluk omgestoten!

Waar?

De Apollo 11 werd gelanceerd vanaf Cape Canaveral, Florida, Verenigde Staten.

Meer weten? 

Bekijk hier de beelden van de maanlanding.