Alessandro de' Medici

"De zwarte prins van Florence"

Lees en luister mee!

In Florence, Italië, was er eens een bankiersfamilie, de familie de' Medici. Al rond het jaar 1400 was het de machtigste en verreweg de rijkste familie die Europa ooit heeft gezien. Ze hadden banken verspreid over heel Europa, waren aan de macht in Florence en zijn meer dan een eeuw lang de bank geweest van de Rooms Katholieke kerk.

De familie steunde veel kunstenaars en wetenschappers zoals Leonardo da Vinci en Michelangelo. De Medici's bouwden ook prachtige paleizen en grote openbare gebouwen. Hierdoor werd Florence een belangrijke stad voor kunst en cultuur.

In het jaar 1510 werd ene Alessandro de' Medici geboren. Wie zijn vader is, weten we nog altijd niet zeker. Wat wel zeker is, is dat zijn moeder een Afrikaanse slavin was en daardoor had Alessandro een donkere huidskleur. Hij werd opgevoed in Rome onder zijn oom, de paus Leo. 

Wapen van de' Medici's (Hugo Gerard Ströhl,1890)

Paus Leo X, met links de latere Paus Clemens (Raphael, 1518)

In het jaar 1532 kwam Alessandro de' Medici aan de macht in Florence, dankzij de hulp van een nieuwe paus genaamd Clemens.
Dit maakt hem het eerste Europese staatshoofd van Afrikaanse afkomst. Door zijn huidskleur kreeg hij een aantal bijnamen als “De zwarte prins van Florence” of “de Moor”.  

Portret van Alessandro de' Medici (Bronzino, 1565)

Portret van Alessandro de' Medici (Bronzino, 16e eeuw)

Maar in die periode ging het helemaal niet goed met de' Medici. Als nieuwe leider probeerde Alessandro vriendschappen te sluiten met machtige mensen en families om Florence weer stabiel te krijgen. Dat lukte niet, want Alessandro werd niet gezien als een inwoner van Florence. Dit kwam door zijn Afrikaanse afkomst en opvoeding in Rome. Bovendien gedroeg hij zich als een gewelddadige dictator. Zijn positie was niet sterk en zo werd hij na een mysterieus complot vermoord door zijn neef.
De moord op Allesandro de' Medici betekende “het begin van het einde” voor de machtige familie. Alessandro was namelijk een van de laatste erfgenamen en er kwamen een hoop geldproblemen. Enkele jaren later werd Florence zelfs veroverd door Frankrijk en hierdoor verloren de' Medici hun absolute macht.

In het jaar 1737 werd de laatste van de Medici vermoord en kwam de machtigste en rijkste familie van Europa definitief aan zijn einde.

Om dit verhaal af te sluiten vier feitjes om te laten zien hoe rijk en machtig de Medici’s eigenlijk waren:

  • Vier leden van de familie zijn Paus geworden.
  • Twee vrouwen uit de familie zijn koningin van Frankrijk geworden. Koningin Catherina was een van de machtigste vrouwen die Frankrijk ooit heeft gezien.
  • Ze hebben heel veel geld gestoken in de ontdekkingsreizen naar Amerika.
  • De familie Medici had een enorme verzameling van wijnen, boeken en ze hadden veel exotische dieren, waaronder giraffen, leeuwen en olifanten.

Portret van Catherina de' Medici (François Clouet, 1565)

Waar?

De' Medici was een machtige familie uit Florence, Italië

Meer weten?

Vier Medici's zijn Paus geworden. Maar wie of wat is de Paus eigenlijk?