Leonardo da Vinci

Uitvinder, beeldhouwer, schrijver, natuurkundige, schilder en nog veel meer!

Lees en luister mee!

Leonardo da Vinci is geboren in 1452 in het plaatsje Vinci, Italië. Hij leefde gedurende een periode die de Renaissance wordt genoemd, het begin van de moderne wetenschap. Da Vinci heeft hier een enorme bijdrage aan geleverd, mede dankzij de financiële steun die hij kreeg van de familie de Medici.

Leonardo was architect, uitvinder, filosoof, ingenieur, beeldhouwer, schilder, natuurkundige, scheikundige, anatomist, schrijver en componist. Kortom, een echte alleskunner.

Als anatomist bestudeerde hij het menselijk lichaam door oude teksten van de Romeinen te lezen en tekende aan de hand daarvan zijn eigen tekening van de "Vitruviusman". Het menselijk lichaam in perfecte verhoudingen. Deze tekening staat zelfs op de Italiaanse 1 euromunt.

De Vitruviusman van Leonardo da Vinci

Als uitvinder droomde hij ervan dat mensen konden vliegen. Daarom maakte Leonardo honderden tekeningen en ontwerpen van een vliegmachine. Dit deed hij door goed naar het gedrag van vogels te kijken. Het bleef alleen niet bij schetsen maken, hij bouwde zelfs een vliegmachine! Op 03 januari 1496 maakte hij zijn eerste en enige proefvlucht, want deze mislukte compleet.

Een helikopter van da Vinci

Een zweefvliegtuig van da Vinci

Een vliegmachine van Da Vinci

Toch is Leonardo misschien wel het bekendst door zijn schilderijen. De enorme muurschildering “Het Laatste Avondmaal" van vijf bij negen meter is te zien in Milaan. Het laat Jezus en zijn discipelen zien op de avond voor de dood van Jezus. Dit schilderij is een enorme inspiratiebron voor tientallen theorieën en verhalen.

Links van hem zit Johannes, maar sommige mensen denken dat dit zijn geliefde Maria Magdalena is. Anderen denken dat DaVinci zelf te zien is naast Judas op het schilderij. Er zijn zelfs mensen die vinden dat het schilderij allemaal geheime boodschappen bevat. Kijk maar eens een keer goed naar het schilderij en oordeel zelf.

"Het laatste avondmaal" (Leonardo da Vinci 1495-1498)

Het beroemdste schilderij ter wereld, de Mona Lisa, is ook geschilderd door DaVinci. Hij maakte het ergens tussen 1503 en 1506 en is een van de weinige schilderijen die met zekerheid door hem is geschilderd.  Het schilderij is zo bijzonder vanwege de verschillende nieuwe schildertechnieken die zijn gebruikt. Bovendien is dit een van de eerste schilderijen die emotie overbrengt op de kijker. Want kijk maar eens maar een keer naar de glimlach in het portret, die kan zoveel verschillende emoties betekenen.Als je het schilderij eens in het echt wilt zien moet je naar museum het Louvre in Parijs. Bijna 20.000 mensen per dag bekijken daar de glimlach van Mona Lisa. Vanaf welke hoek deze mensen ook kijken, de Mona Lisa kijkt je altijd aan.

"Mona Lisa" (Leonardo da Vinci ,1503-1506)

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Leonardo Da Vinci linkshandig was? Iets dat nauwelijks voorkwam in die tijd aangezien je als leerling gedwongen werd om met rechts te leren schrijven. Andere beroemde linkshandigen zijn Napoleon, Einstein en Isaac Newton.

Waar?

Leonardo da Vinci schilderde de Mona Lisa tijdens zijn tijd in Florence, Italië

Meer weten?

Bekijk deze Clipphanger met nog meer weetjes over Leonardo!

Sean Wylde (Leerkracht) is trotse ambassadeur van Leonardo da Vinci!
Ook ambassadeur worden? Klik hier!