Walt Disney

Bedenker van Mickey Mouse, oprichter van The Walt Disney Company

Lees en luister mee!

Walt Disney: het verhaal van een getalenteerde man die zijn passie voor tekenen en film omzette in een van de grootste amusementsbedrijven ter wereld.

Walt Disney werd geboren op 5 december 1901 in Chicago. Hij ontdekte al op jonge leeftijd zijn liefde voor tekenen. Omdat de kleine Walt al op vijfjarige leeftijd op de witte muren van zijn huis tekende, werd hij niet door zijn ouders gestimuleerd. Maar zijn tante Maggie moedigde hem wel aan en gaf hem zijn eerste schetsboek en kleurpotloden. Tijdens zijn jeugd kreeg Walt alleen tekenles op school, maar hij werd steeds beter door zelf veel te oefenen.

 

In 1923 vertrok Walt met slechts 40 dollar naar Hollywood om een carrière in de filmindustrie te beginnen. Hij besloot zich te richten op animatiefilms maar hij kon lastig werk vinden. Daarom begon Walt samen met zijn broer Roy een eigen bedrijf: “The Walt Disney Studio”. Zijn eerste werk werd de serie “Alice Comedies” In deze serie speelde een echt meisje in een getekende omgeving.

Daarna bedacht hij het figuurtje “Oswald the Lucky Rabbit”. Het konijntje werd een groot succes maar de rechten lagen bij Universal Pictures. Toen Walt om een salarisverhoging vroeg, weigerde het filmbedrijf en verloor hij de rechten op zijn konijn.

Walt liet zich niet uit het veld slaan en bedacht een nieuw figuurtje: Mickey Mouse. De eerste Mickey Mouse-film met geluid en muziek kwam uit in 1928 en heette “Steamboat Willie”. Deze tekenfilm was meteen een hit en Walt Disney werd beroemd. Mickey Mouse legde de basis voor de uitbreiding van de Walt Disney Studios. 

Hij bedacht het ene na het andere succesvolle figuurtje als vriendjes van Mickey. Pluto, Goofy en natuurlijk Donald Duck. Het tijdschrift, vol met strips over deze vrolijke maar driftige eend, is tot op de dag van vandaag het bestverkochte tijdschrift van Nederland.

In 1933 besloot Walt Disney om het sprookje “Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen” te verfilmen en hier de eerste tekenfilm in kleur van te maken. De film kostte 1,5 miljoen dollar om te maken, een kolossaal bedrag in die tijd. Veel mensen verklaarden Walt Disney zelfs voor gek maar na vier jaar keihard werken kwam de film in 1937 uit. Het was meteen een gigantisch internationaal succes en dat is het gebleven. Nu, bijna 90 jaar later, wordt de film nog steeds veel bekeken over de hele wereld.

Door deze film stond Walt Disney en zijn bedrijf voor altijd op de kaart. Vervolgens verscheen de ene na de andere succesvolle en wereldberoemde film. Hierbij moet je denken aan Pinokkio, Dumbo, Assepoester, Doornroosje, Peter Pan, Alice in Wonderland, Jungle Book, Lady en de Vagebond of Robin Hood.

Ken jij al deze karakters van Disney?  (Disney Fandom, Ktfunnybunny, 2019)

Disneyland, Californië. (CrispyCream27, 2019)

Na de Tweede Wereldoorlog liet Walt het filmen over aan zijn medewerkers en verscheen hij zelf als gastheer van zijn eigen tv-shows. In 1955 werd zijn twintig jaar oude droom werkelijkheid met de opening van Disneyland, een superpretpark in Californië.

Walt Disney stierf op 15 december 1966. Hij gaat de geschiedenis als een van de belangrijkste en invloedrijkste personen uit de filmgeschiedenis. Zijn bedrijf is nog steeds ontzettend succesvol en behoort tot de bekendste merken ter wereld. Het bedrijf heet inmiddels de Walt Disney Company maakt nog steeds ontzettend veel films en series. Verder heeft het bedrijf inmiddels andere grote bedrijven overgenomen zoals Star Wars en Marvel.

Om dit verhaal af te sluiten:

Er zijn tientallen geweldig leuke, grappige en interessante weetjes over Disney. Te veel om op noemen, maar toch ter afsluiting een paar op een rij.

  • Wist je dat het logo van Disney gebaseerd is op de handtekening van Walt Disney?

Handtekening van Walt Disney. 

  • Wist je dat Mickey bijna Mortimer had geheten? Zijn vrouw had echter een hekel aan die naam en overtuigde Walt ervan om de muis Mickey te noemen.
  • Wist je dat in Steamboat Willie, Walt Disney zelf de stem van Mickey insprak?
  • Wist je dat Walt Disney bang was voor muizen?
  • Wist je dat Walt Disney recordhouder is in het winnen van Oscars?
  • Wist je dat Walt Disney als enige een hele speciale Oscar heeft gewonnen? Hij kreeg namelijk 1 groot beeldje en 7 kleintjes voor Sneeuwwitje en de zeven dwergen.

Walt Disney en een Oscar. (UCLA Library Special Collections, 1953)

Waar?

Walt zijn grote droom, Disneyland, ligt in Anaheim, California.

Meer weten?

Wist je dat Walt Disney heel vaak beelden "hergebruikten"? Dat was namelijk een stuk goedkoper!