Abraham Lincoln

President van Amerika die de slavernij afschafte.

Abraham "Abe" Lincoln was de 16e president van de Verenigde Staten en speelde een sleutelrol in de Amerikaanse Burgeroorlog die duurde van 1861 tot 1865.  Lincoln werd geboren in 1809 in de staat Kentucky als zoon van een boer.

In zijn jeugd leefde hij in armoede en als kind kreeg hij nauwelijks onderwijs. Waarschijnlijk heeft hij zichzelf leren lezen en schrijven. Lincoln werd een fanatiek lezer en wilde veel leren. Abraham Lincoln verliet op zijn 21e het huis en maakte carrière als militair, advocaat en politicus. In het jaar 1860 stelt Lincoln zich verkiesbaar als president. Tijdens zijn campagne voor het presidentschap werd hij omschreven als rauw maar betrouwbaar, en kreeg hij de bijnaam "Eerlijke Abe".

Lincoln rond zijn 35e (Nicholas H. Shepherd, 1846)

De advocaat Lincoln aan het werk (Popular Graphic Arts)

Een deel van Amerika zag Lincoln als een enorme bedreiging. Lincoln wilde namelijk de slavernij afschaffen. Om die reden scheidden een hoop Zuidelijke staten zich af van de rest van Amerika, omdat deze staten afhankelijk waren van de slaven op de plantages. Deze staten vormen daarom de Geconfedereerde Staten van Amerika, met een eigen grondwet en president. Ondertussen werd Lincoln in 1861 president van de Verenigde Staten. Hij probeerde nog bij zijn speech de vrede te bewaren, maar niet veel later zou de Amerikaanse Burgeroorlog beginnen. Deze oorlog duurde vier jaar en eiste bijna een miljoen slachtoffers.

Dat de afschaffing van de slavernij voor een burgeroorlog zou zorgen, voorspelde de eerste president van Amerika, George Washington, al 60 jaar eerder.

President Lincoln in 1861.

De inauguratie van Lincoln in 1861

Op 1 januari 1863 kondigde Lincoln de Emancipatieproclamatie af, die de slavernij in heel de Verenigde Staten officieel afschafte. Niet veel later was het dieptepunt van de burgeroorlog; "De Slag om Gettysburg", waar tienduizenden Amerikanen het leven verloren. Deze slag was het keerpunt van de oorlog en de legers van Lincoln behaalden steeds meer overwinningen. In begin april van het jaar 1865 zou de zuidelijke opperbevelhebber Generaal Lee zich overgegeven aan de Lincolns generaal Ulysses Grant.

President Lincoln met zijn iconische hoed op het slagveld (Alexander Gardner, 3 oktober 1863)

De slag bij Gettysburg (Thure de Thulstrup, 1887)

Generaal E. Lee (Julian Vannerson, 1864)

Enkele dagen later, op 14 april 1865, was Abraham Lincoln met zijn vrouw in Ford’s Theatre, Washington DC, waar ze naar een toneelstuk keken. Om kwart over 10 ‘s avonds kwam er een man hun loge binnen. Zijn naam was John Wilkes Booth, een bekende acteur en spion van de Zuidelijke staten. Hij sloop achter Lincoln, haalde een pistool tevoorschijn en schoot Lincoln in de achterkant van zijn hoofd. Abraham Lincoln raakt zwaargewond. Na een korte coma overlijdt Abraham Lincoln op 15 april 1865.

Abraham Lincoln was de eerste president van de Verenigde Staten die werd vermoord en wordt beschouwd als een van de meest belangrijke presidenten in de Amerikaanse geschiedenis. Hij is over de hele wereld een symbool van iemand die strijd voor gelijke rechten.

De moord op Abraham Lincoln (T. M. McAllister, 1900)

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Abraham Lincoln een lange man was? Met zijn 1.95 was hij uitzonderlijk lang voor iemand in de 19e eeuw. Als hij dan ook nog eens zijn hoge iconische hoed op had, moet een indrukwekkende verschijning zijn geweest!

Waar?

Lincoln werd vermoord in Ford's Theater, Washington DC, Verenigde Staten.

Meer weten? 

Kijk documentaire over de moord Abraham Lincoln van de BBC met de Nederlandse ondertiteling.