Charles de Batz-Castelmore d'Artagnan

Een van de "Drie Musketiers"

Charles de Batz-Castelmore d'Artagnan was een musketier. De musketiers was een elite-eenheid in het Franse leger, een beetje vergelijkbaar met het Korps Mariniers van Michiel de Ruyter.

In 1667 werd d'Artagnan kapitein-luitenant van de Franse musketiers, want hij was de moedigste en beste musketier van allemaal. Alleen de koning van Frankrijk, Lodewijk de XIV stond boven hem in de rangorde.

In deze periode was Frankrijk veel in oorlog met Nederland. In 1673 werd d’Artagnan, inmiddels 62 jaar, naar Maastricht gestuurd om te vechten tegen de Nederlanders. Hij had persoonlijk de leiding over de belegering van de Limburgse stad. Daar stierf d'Artagnan nadat hij in zijn keel werd geraakt door een musketkogel. Zijn lichaam of graf is nooit gevonden, maar men denkt dat hij in een buitenwijk van Maastricht ligt begraven. Ook is daar een standbeeld voor hem opgericht. 

Standbeeld van d'Artagnan in Maastricht (Pahles, 2007)

Standbeeld van d'Artagnan in Parijs (Jebulon, 7 mei 2012)

Maar d’Artagnan is eigenlijk het bekendst geworden uit de verhalen van Alexandre Dumas. Hij schreef in 1844 het boek "De Drie Musketiers". Dit boek is voor een deel op waarheid gebaseerd en gaat raar genoeg over vier musketiers.

Het boek gaat over een jonge d'Artagnan die altijd al musketier wilde worden. Hij ging op reis naar Parijs en ontmoette onderweg drie musketiers, genaamd Athos, Porthos en Aramis. Samen beleefden ze veel avonturen. Ze moesten de koning beschermen tegen kwaadaardige Kardinaal Richelieu die meer macht wilde, en later vochten ze in een oorlog tegen de Spanjaarden. Als beloning kreeg d'Artagnan een hoge baan en trouwde hij met zijn vriendin Constance.

Athos, Porthos, Aramis en d'Artagnan (Calmann-Lévy editie, 1894)

Alexandre Dumas  (Étienne Carjat, 1876 - 1884)

De drie musketiers gaan uiteindelijk hun eigen weg, maar d'Artagnan en Constance bleven bij elkaar en kregen kinderen. Ze leefden lang en gelukkig samen en dachten altijd terug aan hun avonturen.

De drie musketiers werden bekend om hun motto: "Eén voor allen, allen voor één!"

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat het motto “één voor allen, allen voor één!” het (onofficiële) motto is van Zwitserland. 

Waar?

d'Aragnan werd geboren in het plaatsje Lupiac in Zuid-Frankrijk.

Meer weten? 

Bekijk dit filmpje over de musketiers bij Maastricht.